Raalte sluit zich aan bij Coalition of the Willing

RAALTE – De gemeente Raalte sluit zich op verzoek van de gemeenteraad aan bij de ‘Coalition of the Willing’. Dat betekent dat de gemeente bereid is om mee te werken aan de opvang van kinderen uit de Griekse vluchtelingenkampen. The Coalition of the Willing bestaat (op dit moment) uit dik 180 gemeenten die samen willen zorgen voor de opvang van vijfhonderd alleenstaande kinderen.

In de raadsvergadering van 10 september jl. heeft de raad een motie aangenomen waarin het college werd opgeroepen mee te werken en onderdeel te zijn van de oplossing voor de problemen in Moria. Momenteel bevinden ongeveer 2500 alleenstaande minderjarige asielzoekers zich in de Griekse opvangkampen. Griekenland heeft een noodkreet naar Europa gedaan om de 2500 kinderen te herplaatsen in Europa. Verschillende Europese landen hebben hier de afgelopen maanden gehoor aangegeven en honderden kinderen opgenomen.
Het beleid van het kabinet is om deze kinderen niet in Nederland op te vangen, maar om 48 opvangplekken op het Griekse vasteland op te zetten en ondersteuning te bieden aan het Griekse voogdijsysteem. Vluchtelingenwerk Nederland, Defence for Children en Stichting Vluchteling willen verandering aanbrengen in het beleid van Nederland en verzoeken de Nederlandse regering vijfhonderd kinderen op te vangen.
Ongeacht of de gemeente Raalte zich aansluit bij de Coalition of the Willing kan de regering besluiten deze kinderen op te vangen in Nederland. De voogdijinstelling Nidos is verantwoordelijk voor het opvangen van deze minderjarigen. Deze instelling wordt landelijk gefinancierd. Indien Raalte ook gevraagd wordt kinderen op te vangen, dan zullen de kosten voor eventuele jeugdzorg voor de rekening van de gemeente Raalte zijn. Dat is ook het geval als Raalte had besloten om niet aan te haken. De gemeente heeft inmiddels een brief gestuurd naar Vluchtelingenwerk dat ze zich aansluit bij de Coalition of the Willing.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.