Raalte krijgt een vlindertuin

RAALTE – In het buurtschap Ramele wordt een vlindertuin aangelegd. De organisatie en uitvoering van het project ligt in handen van Emilio Metting, beter bekend als ‘De Sallandse Vlinderfotograaf’. In een weiland, gewapend met schep, treffen wij de enthousiaste vlinderfotograaf aan. “Nee, hier komt geen overdekte tropische vlindertuin’’, vertelt Metting ons lachend. “Het wordt een veilige haven in de open lucht, aangeplant met inheemse struiken en kruidachtige planten. Deze zijn speciaal geselecteerd om verschillende dag- en nachtvlindersoorten aan te trekken.’’

Veel vlindersoorten zijn er sinds begin jaren negentig in aantallen flink op achteruit gegaan. “Ook op een aantal vaste vlinderroutes die ik monitor in Salland, heb ik de afgelopen jaren een neerwaartse trend gezien in de vlinderstand van meerdere soorten. Door het aanleggen van een vlindertuin, probeer ik de vlinders een handje mee te helpen. Daarnaast wordt het een recreatieve trekpleister voor eenieder die net zo blij wordt van vlinders als ik.’’

Goed nieuws

Binnen de gemeente Raalte dragen talloze organisaties en particulieren hun steentje bij, door de biodiversiteit binnen de gemeentegrenzen te stimuleren en te vergroten. “Zo werkt Salland Zoemt samen met een aantal partijen hard aan de aanleg van natuurtuinen en het aanbrengen van opgaand hout; talloze boeren leggen kruidenrijke stroken aan op hun akkerranden; er komen imkers bij en ook de gemeente Raalte zèlf draagt haar steentje bij, onder meer door het toepassen van ander maaibeleid en de aanleg van biodiversiteitsstroken.’’

Open voor publiek

De opening van de vlindertuin staat gepland voor aankomend voorjaar. Het belooft een ingetogen plechtigheid te worden. “Dat betekent geen vuurwerk, champagne of muzikaal optreden. De locatie van de vlindertuin weerspiegelt exact hoe wij vlinders horen te benaderen: héél rustig. Ik hoop jullie volgend jaar te ontmoeten tijdens een vlinderavontuur in Ramele!’’

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.