Raad Olst-Wijhe bespreekt Ruimtelijke Visie Duurzame Energie

WIJHE – De gemeenteraad van Olst-Wijhe behandelt op maandag 23 november de Ruimtelijke Visie Duurzame Energie. Daarin staat welke plekken kansrijk zijn voor windmolens en zonnevelden. Het bijbehorende toetsingskader beschrijft de voorwaarden voor zowel wind als zon.

Eind 2017 begon de gemeente Olst-Wijhe met gesprekken met inwoners over een Energievisie, die nu is omgedoopt tot de Ruimtelijke Visie Duurzame Energie. In ruim vijftien bijeenkomsten gaven inwoners inbreng. Voor de zomer deelden op twee avonden maar liefst veertig insprekers hun mening met de raadsleden. De derde avond waren de raadsleden zelf aan zet en werden hun vragen beantwoord. Op 22 juni besprak de gemeenteraad de visie oordeelsvormend. Op basis van al deze avonden is het toetsingskader aangepast. Een van deze voorwaarden is de inzet van een omgevingsadviesraad met inwoners en andere belanghebbenden uit een gebied. Inwoners en belanghebbenden in een kansrijk gebied voor windmolens kunnen met elkaar in een omgevingsadviesraad een gebiedsproces doorlopen. In dit gebiedsproces bepalen zij samen onder welke voorwaarden windmolens een plek kunnen krijgen in hun gebied. Dit kunnen zij al doen vóórdat er een initiatiefnemer is. “Dit is uniek, want in de meeste gevallen komen inwoners pas in beeld als er al een initiatief is. Door op deze manier te werken, hebben inwoners direct invloed op de voorwaarden die de raad nog niet vooraf heeft vastgesteld”, zo stelt de gemeente.
De uitkomst van een gebiedsproces is een advies aan de gemeenteraad. De omgevingsadviesraad beslist zelf of zij het advies aan de gemeenteraad geeft of dat het blijft liggen tot er een ontwikkelaar is. Zij mag ook zelf aan de slag gaan met een windproject. De omgevingsadviesraad zoekt dan een ontwikkelaar die op hun voorwaarden een windproject wil ontwikkelen. Uiteindelijk heeft de gemeenteraad het laatste woord. In grote lijnen geldt deze manier van werken ook voor zonnevelden die groter zijn dan twee hectare. Het grootste verschil is dat daar pas een omgevingsadviesraad komt als er een concreet initiatief is.
Wanneer de raad de visie vaststelt, informeert de gemeente haar inwoners en specifiek de omwonenden van de gebieden voor wind hierover. De vergadering is te volgen via gemeenteraad.olst-wijhe.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.