Raad akkoord met Koersdocument Coronacrisis

RAALTE – De gemeenteraad van Raalte is unaniem akkoord met het eerder gepresenteerde Koersdocument Coronacrisis. Wel is er een kleine wijziging doorgevoerd.

Raalte heeft van het Rijk namelijk ongeveer 1,2 miljoen gekregen als tegemoetkoming in de kosten van de coronacrisis. Dat geld is zowel bestemd ter dekking van de extra kosten en ter ondersteuning van verenigingen, instellingen en andere organisaties. Daarnaast heeft de gemeente Raalte voor de rest van dit jaar 500.000 euro gereserveerd om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Voor 2021 is nog eens eenzelfde bedrag vrij gemaakt. Dat geld is bestemd voor gevallen waarin de Rijkscompensatie niet genoeg is. Het college wilde eerder een mandaat (dus de beslissingsbevoegdheid om zonder tussenkomst van de raad) per hulpverzoek een bedrag van maximaal een ton uit de eigen middelen beschikbaar te stellen. Op verzoek van de raad is dat maximumbedrag verlaagd naar 50.000 euro.
In het Koersdocument Coronacrisis staat beschreven hoe de gemeente de huidige problemen het hoofd wil bieden. In grote lijnen moeten cruciale elementen en structuren in de samenleving overeind blijven. Ten eerste wil de gemeente daartoe extra investeren in aandacht voor en ondersteuning aan kwetsbare inwoners en mantelzorgers. De gemeente wil verder ook extra steun voor het verenigingsleven (sport, cultuur) en dorpshuizen/MFA’s; evenementen die ‘diepgeworteld zijn in de samenleving’; ZZP’ers en bedrijven (in met name de hardst getroffen sectoren); innovatie en de nieuwe werklozen (in samenwerking met het UWV). Daarnaast worden investeringen waar mogelijk naar voren gehaald en zet de gemeente bestaande investeringsplannen door.
Het is niet zo dat iedereen zo maar in aanmerking komt voor ondersteuning. Aanvragen van organisaties (verenigingen en bedrijven) voor financiële steun worden eerst getoetst aan de hand van drie vragen. Ten eerste wil de gemeente weten of de organisatie al gebruik heeft gemaakt van steun van het Rijk en de provincie (denk aan TOZO, NOW of regelingen voor de culturele sector). Ten tweede wil de gemeente weten of de leden en/of de achterban al gevraagd zijn om ondersteuning. Ten derde vraagt de gemeente of de organisatie al actie heeft ondernomen om de inkomstenderving of de extra kosten op een andere manier op te vangen. Is het antwoord op één van deze vragen ‘nee’ dan wordt de organisatie eerst gevraagd om daarin actie te ondernemen. “Aankloppen bij de gemeente om financiële steun beschouwen wij als één van de laatste opties. Eén van onze uitgangspunten is immers ‘we ondersteunen en denken mee, maar nemen niet over’.”
De gemeente is ook niet van plan om bedrijven met alleen maar winstoogmerk te ondersteunen. Ook organisaties die niet direct in levensgevaar zijn door de coronacrisis hoeven niet op steun te rekenen. De gemeente verwacht dan dat zij een beroep doen op de eigen reserves. Ook wordt gekeken naar de toekomstbestendigheid van de organisatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.