Plantwerkzaamheden in Luttenberg: beuken maken plaats voor winterlindes

LUTTENBERG – Langs de Heuvelweg in Luttenberg wordt binnenkort gestart met het aanplanten van winterlindes. De beuken die voorheen op deze plek stonden, zijn weggehaald vanwege de aantasting door zwammen. Deze aantasting zorgt ervoor dat de bomen verzwakken en uiteindelijk sterven. Met het terugplaatsen van winterlindes versterken we de bodemkwaliteit en biodiversiteit, waardoor het bos beter bestand is tegen het veranderende klimaat.

Op advies van de gemeente Raalte zijn in 2017 zeven beuken weggehaald, die onderdeel uitmaakten van een rij bomen langs de Heuvelweg. Twee beuken bleken zwaar aangetast door zwammen en vormden een gevaar voor de veiligheid van weggebruikers en aangrenzende buren. Vijf andere beuken bleken bij nadere inspectie dermate ingerot dat ook deze uit veiligheidsoverweging werden geveld. Door het verwijderen van deze bodem is een ‘gat’ in de beplanting langs de Heuvelweg ontstaan. Dit gat wordt binnenkort opgevuld met jonge laanbomen.

 In plaats van beuken worden er winterlindes gepland, ook wel kleinbladige lindes genoemd. Dit type boom is goed bestand tegen droogte en daarmee kiezen we voor een klimaatbestendige boomsoort. De winterlinde werd vroeger al veel langs wegen aangeplant. Volgens het volksgeloof was het een heilige boom, die de boeren tegen het kwaad beschermde.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.