Overijsselse landgoederen planten duizenden bomen

ZWOLLE – Op vijftig landgoederen in Overijssel is op woensdag 18 november een pronkboom geplant. Daarmee hebben de landgoederen zich verbonden aan de afspraak om tijdens dit plantseizoen minstens duizend bomen te planten op eigen terrein. De pronkbomen zijn een gift van de provincie Overijssel.

De plantactie op de landgoederen is onderdeel van het manifest ‘klimaatrobuuste landgoederen’. Bovendien tellen de bomen mee bij de actie ‘Iedereen een Boom’ en sluit het ook goed aan bij de nieuwe landelijke Bossenstrategie van het Rijk en de provincies. Als symbolische start plantten twee kinderen samen met gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher een pronkboom op landgoed Vilsteren. De kinderen van de dorpsschool in Vilsteren zijn van plan om de pluktuin en voedselbos waar de boom staat regelmatig te bezoeken. Ze willen ook helpen met het onderhoud. Liesbeth Cremers, mede-eigenaar van landgoed Vilsteren: “We vinden het belangrijk om landgoederen in Overijssel klimaatbestendig te maken. Daar hoort ook klimaatbestendig bosbeheer bij. Samen met Overijssels Particulier Grondbezit, de OPG, roepen we landgoederen in Overijssel op om komende tijd duizenden bomen te planten.”
Ook in vijf Overijsselse steden en dorpen zijn die dag bomen geplant: in totaal 550 exemplaren. Dit werd gedaan door de zogenaamde Groene Lopers. Dit zijn ‘snoeren’ van groene buurtinitiatieven. Zij geven elk 110 bomen weg aan particulieren en verenigingen.

Gratis boom

De provincie wil 1,1 miljoen bomen in Overijssel planten om klimaatverandering tegen te gaan. Inmiddels staat de teller op ruim 25.000, dus er kunnen nog wel wat bomen bij. En het mooie is: iedereen kan meedoen. In het kader van de kerstcampagne van Iedereen een Boom is het mogelijk om gratis een boom te ontvangen. Gedeputeerde ten Bolscher: “Mensen planten komende tijd massaal kerstbomen in hun huis, mijn oproep is: plant juist nu een boom buiten. Dat is goed voor de biodiversiteit, het klimaat en ziet er ook nog eens mooi uit.”

staging2.iedereeneenboom.nl en de Facebookpagina Mooi Leven Overijssel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.