Overijssel opent subsidieregeling voor versnelling aanleg warmtenetten

ZWOLLE – De provincie Overijssel trekt zeven miljoen euro uit om de realisatie van warmtenetten te versnellen. Er komt een subsidieregeling; het Energiefonds Overijssel wordt voorbereid op het verstrekken van leningen aan warmtenetten en er komt extra ondersteuning voor onderzoek naar de haalbaarheid van projecten. Overijssel is de eerste provincie die de aanleg van warmtenetten op deze manier ondersteunt.

Gedeputeerde Tijs de Bree voor Energie: “Warmtenetten zijn voor veel Overijsselse wijken de oplossing voor de overgang naar duurzame warmte. Alleen is de betaalbaarheid van de warmtenetten een belangrijk vraagstuk. Omdat partijen op dit moment vooral op elkaar wachten, loopt de warmtetransitie vertraging op. Als provincie willen we dit doorbreken.” De gedeputeerde roept bovendien de rijksoverheid op om ook actie te ondernemen om de aanleg van warmtenetten te versnellen.
Veel warmte van bedrijven vervliegt nu nog in de lucht of stroomt als koelwater de rivier in. Die warmte kan worden gebruikt om huizen te verwarmen. Ook wordt duurzame warmte opgewekt in biomassa installaties of gewonnen uit de ondergrond. Overigens wordt voor de regeling toepassing van houtige biomassa op structurele schaal uitgesloten. Wel is toepassing mogelijk als tijdelijke oplossing bij de opstart of op piekmomenten. Om de warmte te transporteren, zijn warmtenetten nodig. Op dit moment kent Overijssel zo’n vijftien initiatieven, die vaak langzaam van de grond komen. Uit de visies van gemeenten blijkt dat voor zo’n 75 wijken een warmtenet de mogelijke oplossing is voor de overgang naar duurzame warmte.
Het geld is afkomstig uit de Investeringsimpuls Energietransitie 1e tranche, waarover Provinciale Staten in het voorjaar hebben besloten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.