Oud-missionaris Frans Kleine Koerkamp overleden

RAALTE – Oud-Raaltenaar Frans Kleine Koerkamp is 20 november op 84-jarige leeftijd overleden op de Filpijnen. Hij was daar jarenlang missionaris.

Na het doorlopen van de lagere school ging hij naar het gymnasium in Zenderen om zich voor te bereiden op het priesterschap. In1963 werd hij tot priester gewijd en trad hij toe tot de Orde van de Karmelieten. Een jaar later vertrok hij naar de Filipijnen waar hij terecht kwam op het eiland Negros. Hij voegde zich bij medemissionarissen in de stad Escalante om te werken aan de verspreiding van het christelijke geloof.

In 1969 stond hij met een inspirerende preek in Raalte aan de wieg van de Werkgroep Ontwikkelingssamenwerking Raalte (WOR), die verantwoordelijk is voor het jaarlijkse Oogstgaveproject van Stöppelhaene. In 1999 ging de Oogstgave (toen zo’n 53.000 euro) naar een nieuw bamboeproject van Kleine Koerkamp. Op de Filipijnen had hij een bedrijf opgericht dat huisjes maakte van bamboe en zo werkgelegenheid verschafte aan boeren.Het project leidde er zo toe dat vele tientallen plattelanders naast voedselzekerheid ook een zekere vorm van bestaan kregen.

Contact had Kleine Koerkamp ook met de Red Horse Company. Deze Sallandse vrijwilligers bouwen jaarlijks in Dumaguete een aantal orkaanbestendige huizen. “Hè, eindelijk weer plat proat’n”, was zijn eerste reactie bij de kennismaking. Ook bij het tuinenproject vanuit de oogstgave 2019, opgezet door Red Horse Company, was hij zijdelings betrokken. Kleine Koerkamp trad op latere leeftijd uit de orde van de Karmelieten en trouwde met Melvin Rabelista. Samen bleven ze altijd nauw verbonden aan de orde, zowel op de Filipijnen als in Nederland.

Frans laat zijn vrouw, twee kinderen met partners en twee kleinkinderen achter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.