Oproep provincies: ‘Meer toekomstperspectief voor verduurzaming landbouw’

ZWOLLE/ARNHEM – De landbouw in Oost-Nederland wil voorop blijven lopen op het gebied van innovatie en verduurzaming. Hiervoor is lange termijn wet- en regelgeving nodig. Het Rijk zal zich hier stevig voor moeten blijven inzetten. Zo luidt de dringende oproep van de provincies Gelderland en Overijssel en acht regio’s in Oost-Nederland.

“Het platteland en de natuur staan steeds meer onder druk, onder meer door droogte en stikstof. We willen een toekomstbestendige voedselketen, én natuur”, zegt gedeputeerde Peter Drenth (Gelderland). “De oplossingen voor deze problemen worden dicht bij huis bedacht en uitgetest. Onze innovatieve bedrijven en kennisinstellingen, zoals Wageningen University & Research zijn in natuur- en landbouwonderzoek namelijk wereldwijd toonaangevend. We hebben oplossingen voor complexe problemen als stikstof en droogte, maar ook de kennis om de wereld te helpen bij het voedselvraagstuk. Wij zijn ervan overtuigd dat deze kennis en ervaring nog beter benut kan worden.

“In onze provincies stimuleren wij een duurzame, toekomstbestendige landbouw en voedselketen”, aldus Gert Harm ten Bolscher (Overijssel). “We steunen agrariërs bij de overgang naar kringlooplandbouw en zoeken samen naar oplossingen voor een manier van produceren en ondernemen die meer in evenwicht is met de natuur. Voorwaarde is dat agrariërs er een goede boterham mee kunnen verdienen. Maar dat kan alleen wanneer de hele voedselketen, van agrariër tot en met de consument, bij die overgang betrokken wordt.”

Om deze ambities te versnellen is ondersteuning vanuit het Rijk noodzakelijk. Enerzijds door hierin gezamenlijk op te trekken richting Europa (GLB). Daarnaast door heldere kaders te stellen, maar ook door innovatie in Oost-Nederland meer ruimte te geven (zowel fysiek, als in regelgeving) en door financiële risico’s af te dekken.

Slim Benutten

De gezamenlijke oproep aan het Rijk maakt deel uit van de campagne ‘Nederland slim benutten’, waarmee alle politieke partijen worden aangespoord om gebruik te maken van de Kracht van Oost. De campagne is een initiatief van de provincies Gelderland en Overijssel, de Regio Food Valley, Cleantech Regio, Regio Arnhem-Nijmegen, Regio Achterhoek, Fruitdelta Rivierenland, Veluwe, Regio Twente en Regio Zwolle. De campagne wordt, behalve door de provincies en de regio’s, ook gesteund door de Economic Boards in Oost-Nederland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.