Opinie: Trekkerintimidatie

Het was pure trekkerintimidatie, de demonstratie maandagavond in Wijhe. Je plaatst je zelf zover naast de maatschappij. Het was ook een pure vertoning van onvermogen, maar erger nog; een blamage voor de rest van de agrarische sector in Salland die beter verdient. Intimidatie van politici door middel van grote trekkers met flikkerende zwaailampen, ronkende motoren en loeiende luchthoorns.

Door: Gerlant Zielman

Het lijkt er zo langzamerhand bij te horen in Nederland, maar dat doet het niet. Ik, ex-loonwerker uit Laag Zuthem, tegenwoordig politiek verslaggever voor dit medium, leg u uit waarom. Voor dat ik zover was, was er wel wat gebeurd.

De raad vergaderde over de zogenaamde heroverweging. De inzet is: hoe zij volgend jaar de OZB weer kunnen verlagen. Daarbij moet elke financiële structuur worden doorgelicht en gaan er harde klappen vallen. Ook handelde het over de energievisie die het plaatsen van windmolens in de zogenaamde zoekgebieden eventueel mogelijk maakt.

Beide onderwerpen zijn ‘hot items’ binnen de raad. De zeventien raadsleden, doodgewone inwoners van Olst-Wijhe, die met hart en ziel proberen er het beste van te maken, hebben al jaren vergaderd over die molens. Zij hebben al tijden gepraat over de financiële moeilijkheden binnen de gemeente en ik en anderen typen zich al jaren de vingers blauw om jullie verslag te doen van wat er in de wereld om jullie heen gebeurt.

Er was een inspreker uit Middel op een niet geagendeerd onderwerp. Hij maakte gebruik van zijn democratisch recht om de raadsleden op de hoogte te brengen van iets wat hem bezig hield. Normaal gesproken is dat geen nieuws. In Raalte bijvoorbeeld hadden we laatst iemand die helemaal leeg liep over corona en wat er allemaal misging. Dat werd geen nieuws en zo iemand moet je tegen zich zelf beschermen. De raadsleden hoorden hem gelaten aan. Het hoort bij de ondankbare taak van een volksvertegenwoordiger.

De boer uit Middel ageerde tegen de 10 procent OZB verhoging zoals die in de vorige raadsvergadering was besloten. Die moest van tafel. Het inspreken daarover was een maand geleden en is door LTO Salland gedaan. De stelling was dat de lasten onevenredig verdeeld werden over de inwoners en dat er boerengezinnen in de problemen zouden komen. Op politieke vragen van Martijn Jumelet (PvdA) over percentages, over hoeveel gezinnen er dan in de problemen zouden komen, bleef men het antwoord schuldig. Ook maandagavond. En hij was dus een maand te laat.

Politiek verslag doen het afgelopen jaar is lastig: thuiszittend achter een schermpje en de interactie tussen de politici in de raadszaal en daarbuiten missend. In de redactie app-groep ging het ondertussen over allemaal trekkers bij het gemeentehuis. Volgens mij geen nieuws, maar even later kwamen de foto’s voorbij en verbaasde ik mij over het grote aantal trekkers.

 

 

In de raadszaal bogen zeventien volksvertegenwoordigers zich tot ’s avonds laat over de energievisie. Er werd gewikt en gewogen om toch maar de beste mogelijkheden voor de inwoners te creëren binnen de grenzen van de door de Tweede Kamer vastgestelde opdracht tot een energietransitie naar zon en wind. Hoe beschermen ze hun inwoners tegen landschapsvervuiling door megazonnevelden, tegen overlast van megawindmolens en hoe voorkomen ze dat als zij nu niet duidelijke kaders stellen straks de provincie of het Rijk simpelweg de beslissing voor hen neemt en er gewoon megawindmolens neer ploffen in hun vijf zogenaamde zoekgebieden?

Ik had verwacht dat de inspreker dáár over zou beginnen. Middel/Boskamp is een van de door het rijk aangewezen gebieden en dat men daar tegen die grote dingen is, maakt de vereniging Duurzaam Leefbaar Olst-Wijhe al heel lang duidelijk. Maar geen woord daarover. Uiteindelijk werd besloten dat er een omgevingsadviesraad moet komen die dan de raad gaat adviseren. Een omgevingsadviesraad waar dan inwoners en initiatiefnemers samen in zitten en die dan samen op zoek gaan naar de beste oplossing. Hiermee is de gemeente uniek in Nederland. Zelfs het ministerie kijkt mee.

Thuis in Laag Zuthem achter mijn schermpje de raad volgend hoorde ik ’s avonds laat enkele grote Fendt-trekkers het dorp binnen denderen. Die signalen uit mijn omgeving pik ik dan wel op. Als ex-loonwerker en trekkerfan kan ik aan het geluid horen welke trekker het is, weet vaak welk type en net zo vaak kan ik aan de manier van rijden horen wie er op zit. Ik schrok en dacht bij me zelf: ‘Het zal toch niet hé?’ Navraag in het dorp leerde dat het wel zo was: Inwoners van de gemeente Raalte die in Wijhe hebben lopen ‘rellen’; geen idee hebben waar het over ging; zichzelf buiten de maatschappij plaatsen; hoe diep kan je zinken?

De inspreker eiste dat de tien procent van tafel ging. Een antwoord kreeg hij niet, dat zal ik hem geven: Dat kan niet. De begroting is ingeleverd bij de provincie, een wettelijk vast gelegd kader en ook daar zijn al heel wat vingers op blauw getypt. Hij zei letterlijk: “Wij zijn het niet eens met uw voornemen om de ozb met wel tien procent te verhogen. Dit is onacceptabel. Wij zijn hier vanavond dan ook met een dringend verzoek om dit besluit te heroverwegen.”

Ik ben bang dat de inspreker en consorten er binnenkort weer staan. Nu omdat zij het verhaal van de windmolens weer eens gemist hebben. Dat kan, dat mag. Dat is uw democratisch recht. Ik wil jullie zelfs wel helpen, maar laat die trekker dan thuis. Het is machtsvertoon, intimidatie van en als mosterd na de maaltijd en laat alleen maar zien hoe ver jullie naast de rest van de maatschappij staan. De politiek wacht trouwens nog op het antwoord.

 

Gerlant Zielman
Laag Zuthem 

 

 

 

5 REACTIES

 1. Ik heb jou er niet bij gezien Gerlant, misschien stond je om een hoekje te kijken? De sfeer was absoluut niet dreigend. Het was hartstikke gezellig.

 2. Zieleman is voor Lto en erg tegen FDF en vindt een groepje trekkers gelijk al intimiderend dreigend.
  Foei trekkertereur en trekkertuig, beroepsgroep die in geen dertig jaar heeft geprotesteerd.
  Zieleman is al echt ingebed in de msm die dezelfde bias heeft.

  • Bij intimidatie geldt niet of (in deze) de boeren het wel of niet intimiderend of dreigend vinden, maar hoe het over komt bij de ander!
   Je kiest er voor de trekkers in te zetten met een bepaald doel. Dat doel, met het gekozen middel (de trekker), is, naar mijn mening, niet om “gewoon iets leuks te doen”, maar om iets te bereiken. Dus kunnen trekkers wel degelijk als intimiderend of dreigend worden ervaren.

  • MSM zijn de media waar verstandige journalisten voor schrijven. Zoiets als dit. Tegenwoordig richten de minderen onder ons zich vaak op de toetsenbordterroristen uit het internetriool. Bias weet ik niet precies maar het heeft iets te maken met liegen, vertekenen. Allemaal geheimtaal voor wappies.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.