Omwonenden Kanaaldijk-Zuid willen wachten op antwoord minister

(Ingezonden brief)

RAALTE/HEINO – Komende donderdag besluit de Raalter gemeenteraad of het zonnepark aan de Kanaaldijk-Zuid er komt. Veel omwonenden zijn fel tegen. Toch heeft het er alle schijn van dat de raad akkoord zal gaan met de plannen. De meeste partijen staan er achter. Lokaal Alternatief en GroenLinks (samen goed voor drie zetels) lijken als enigen bedenkingen te hebben. De omwonenden, verenigd in werkgroep Kanaaldijk-Zuid, laten het er echter niet bij zitten. Ze hebben zelfs een brief gestuurd aan minister Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties). Gert Dijkhuis, een van de betrokken omwonenden, schreef onderstaande brief aan het WvS.

“Naar aanleiding van het rond-de-tafelgesprek van 19 november, mijn oprechte excuses aan Arie van der Wilt. Ik zag hem op mijn beeldscherm even wegzakken en maakte de ongepaste opmerking “Arie, wel opletten”. Aan het eind van mijn pleidooi maakte Arie het volkomen duidelijk: “Het gaat hier over het bestuurlijk proces en dan kunnen we kort zijn: daar gaat de raad niet over.” Echter aan ons verzoek om onze zienswijzen toe te mogen lichten aan het voltallige college van B&W werd ook geen gehoor gegeven. Die gaan er namelijk wel over.

Omdat het hier gaat om een toch al niet correct gevolgde procedure, die wij klachtwaardig vinden, heeft de werkgroep de verantwoordelijke Minister hierover geïnformeerd. De zaak is op 20 oktober door de verantwoordelijke minister in behandeling genomen. Zij heeft middels een schrijven duidelijk aangegeven nog drie weken extra nodig te hebben om tot een goed oordeel te komen. Dit betekent de eerste week van december.

Mede door het feit dat de overeenkomsten en toezeggingen voor dit zonnepark boterzacht zijn, is ons advies om de verklaring van geen bedenkingen in de raadsvergadering van 26 november op te schorten. De omwonenden hechten veel waarde aan het afwachten van de brief van de minister. Wederom werd echter een verzoek van ons door de wethouder van tafel geveegd. Zoals eerder de aanleg van een klompenpad waar de Wethouder zich sterk voor zou maken en dat door Powerfield zo van tafel werd geveegd.

We blijven met een aantal vragen achter:

Waarom is er recentelijk, in een vergelijkbare situatie, een projectontwikkelaar door de gemeente Raalte gesommeerd de vergunningsaanvraag aan de Sumpelweg in te trekken en Powerfield in dit plan niet?

Wat is de belofte van de gemeente Raalte waard, dat het zonnepark niet groter wordt dan aangegeven en dat er op 1 km afstand geen nieuw park bij gaat komen? Dit gezien de uitspraak van Wethouder Niens dat een waterstof/batterij opslag bij dit park wordt onderzocht. Ook is door Wethouder Niens aangegeven dat een andere vorm van distributie van de opgewekte stroom wordt bekeken. Betekent dit een aanzienlijk transformatorenveld naar 110 kV zoals aan de Hessenweg bij Zwolle, voor distributie via het hoogspanningsnet?

De toezegging van Powerfield om in het zonnepark cadmiumvrije zonnepanelen te gebruiken, vinden we niet terug in de stukken van de aanvraag. Kan het gevraagde certificaat aan de stukken worden toegevoegd?

Is door de wethouder gehoor gegeven aan de belofte aan de raad, alsmede het advies van de RES om met buurtgemeenten over dit plan in overleg te gaan? We hebben het hier dan niet over de positieve reactie van de gemeente Dalfsen op de structuurvisie Raalte Horizon 2040. Waarin de gemeente Dalfsen duidelijk aangeeft dat het aan de gemeenteraad van Raalte is, hier een positieve invulling aan te geven. De gemeente Dalfsen heeft recentelijk het plan van Powerfield voor een zonnepark aan de Hoevenweg afgeschoten vanwege het niet op orde zijn van de communicatie met omwonenden.

De gemeente Raalte heeft de zienswijze van het Waterschap overgenomen. Het planten van extra bomen aan de Kanaaldijk-Zuid, conform het plan, kan niet vergund worden, omdat dit een verzwakking van het dijklichaam met zich mee brengt. Kan er dan wel een kabel van enige omvang gegraven of geschoten worden langs de Kanaaldijk? Ons inziens wel, maar daar gaan wij niet over.
Je kijkt straks dus via “kijkvensters” vanaf het hoger gelegen toeristisch fietspad op het zonnepark, waardoor het kan worden gezien en beleefd. (Bron reactienota zienswijzen punt 2.1)

Wethouder Wagenmans wil het antwoord van de Minister niet afwachten, hij wil de werkgroep geen valse hoop geven. Valse hoop hebben we als werkgroep al genoeg gehad. Beloftes worden keer op keer niet nagekomen.”

Namens de werkgroep
Kanaaldijk-Zuid,
Gert Dijkhuis

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.