Nieuw onderkomen Voedselbank Raalte dichterbij

Raalte staat garant voor lening; wachten is op bericht van de Bank Nederlandse Gemeenten

RAALTE – De gemeente Raalte wil garant staan voor een lening van 325.000 euro aan de Voedselbank Raalte e.o. Dat geld is bestemd voor de bouw van een nieuw onderkomen op het MBI-terrein. Daarnaast mag de Voedselbank de komende vijf jaar ook een jaarlijkse subsidie van 15.000 euro tegemoet zien, met een uitgesproken intentie om die in periode daarna te verlengen. Een nieuw pand lijkt daarmee binnen handbereik, maar de Voedselbank hangt de vlag nog niet uit. “Alles valt of staat met de lening van de Bank Nederlandse Gemeenten”, stelt Frans Rouwenhoff, voorzitter van de Voedselbank.

Op dit moment heeft de Voedselbank een onderkomen in de Boeierd. Daar beschikken de vrijwilligers over 220 vierkante meter voor de opslag en distributie van voedselpakketten. Maar het vloeroppervlak is al enige tijd te klein. Eerdere plannen om samen met de Stöppelkaters nieuw te bouwen op het MBI-terrein sneuvelden, waarna de Raalter carnavalisten er zelfstandig verder gingen, maar toch kwam de locatie daarna opnieuw in beeld. “Het MBI-terrein wordt ontwikkeld door de Herstructureringsmaatschappij Overijssel”, vertelt Rouwenhoff. “Ik ken een van de directeuren daarvan. Hij vroeg of wij geen mogelijkheden zagen om daar te nieuwbouwen. Zo kwam het balletje opnieuw aan het rollen.”
Op het MBI-terrein komt een zonnepark van circa anderhalve hectare. Dat wordt waarschijnlijk eind dit jaar aangelegd. De vergunning daarvoor is al binnen. Daarnaast hebben ook de Stöppelkaters er een onderkomen. Met de Voedselbank komt er dus mogelijk een nieuwe gebruiker, waarmee het terrein overigens nog lang niet vol is. Het ontwerp voor het onderkomen van de Voedselbank is al klaar. Het pand krijgt, mocht alles doorgaan, een grootte van circa 430 vierkante meter. Maar zoals eerder gezegd: alles valt of staat met de lening van de BNG.

Zwart op wit

“De voorwaarden voor de leningen die zij afgeven, veranderen met ingang van het nieuwe jaar”, vertelt Rouwenhoff. “Dan richten ze zich alleen nog op grotere projecten; leningen van meer dan 1 miljoen. Het moet dus dit jaar nog geregeld worden. Aanvankelijk was het nog maar de vraag of de bank onze aanvraag in behandeling zou nemen, want gezien de nieuwe voorwaarden regent het nu verzoeken. Maar inmiddels heb ik zwart op wit dat we dit jaar nog uitsluitsel krijgen. Gaat het niet door, dan is al het werk voor niks geweest, maar dat is dan maar zo. Totdat we uitslag krijgen, kunnen we verder niks, maar bij groen licht willen we vrij snel beginnen.”

Cruciaal element

Volgens Rouwenhoff waait er wat de Voedselbank betreft een nieuwe wind in het gemeentehuis. “Dat heeft alles te maken met het feit dat het kabinet voedselbanken nu ziet als een cruciaal element in de voedselketen. Dat pakt voor ons nu heel goed uit. Het kabinet heeft nooit subsidie voor de bestrijding van armoede willen aanvragen bij de Europese Commissie. Terwijl die daar wel een pot voor heeft. Dat lag nogal gevoelig, want daarmee zou het kabinet aangeven dat armoede ook in Nederland een probleem is. Maar dat gaat nu dus door het coronavirus wel gebeuren. Daarmee zijn meer deuren open gegaan. Nu dus ook die structurele subsidie van 15.000 euro.”
De Voedselbank Raalte e.o. ‘bedient’ op dit moment circa 175 huishoudens in de gemeenten Raalte en Olst-Wijhe. Dat aantal is al een tijdje stabiel, maar Frans houdt, met het oog op de coronacrisis, rekening met een stijging. “In het westen is er nu al een forse toename, maar hier valt het gelukkig nog mee. Maar ook in Salland zal die crisis ongetwijfeld gevolgen hebben voor een aantal gezinnen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.