Natuurbericht: Schapen en ganzen

Sjaak Bruggeman

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. Vanmorgen lopen we vanaf de IJssel mee langs de hoogwatergeul naar het Revemeer.

Ik rijd vanaf de nieuwe brug over het Reevediep nog een eindje door om erachter te komen waar al die honderden ganzen toch helemaal heenvliegen. Het is niet normaal zoveel en ze komen van verschillende kanten. Inmiddels ben ik al in Gelderland en het lijkt erop dat dit het beloofde land is. Hier strijken ze neer in groepen van wel honderd tegelijk om te foerageren. Links van me het boerenland met alleen maar schapen in de wei en rechts de vroegere natte hooilanden met alleen maar ganzen. Dit foerageergebied tegen het Drontermeer is omgetoverd in natuurreservaat.

Het keren op de weg met de auto doe ik maar bij een oprit in het verderop gelegen dorpje. Huh? Dit is Kerkdorp, gemeente Oldebroek. Ja, de geboorteplaats van Dries van Wijhe, bijgenaamd Dolle Dries, De Keizer van het Kerkdorp. Legendarisch is het verhaal van deze Nederlands kampioen marathonschaatsen en wielrennen toen hij eens in gewonnen positie door een lekke band getroffen werd. Hij sprong snel op een damesfiets en bereikte daarmee toch nog als eerste de finish.

Zo, hier bij het gemaal loop ik een stuk over de dijk in de richting van de nieuwe Reevesluis. Ook hier in de uiterwaarden van de hoogwatergeul zitten veel watervogels maar vreemd genoeg weinig ganzen. Kijk daar aan de overkant gaat de trein. En mooi om te zien, daar duikt hij weg. De Hanzelijn loopt hier onder het Revemeer door en komt ietsje verder in Flevoland weer boven. Volgende week toch eens beter bekijken vanaf de andere kant…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.