Natuurbericht: “Hij geet! Hij geet!”

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. Vanmorgen gaan we verder langs de prachtige IJssel en zien we opnieuw waarom elke wandeling de moeite meer dan waard is.

Hier ga ik de oude IJsselbrug over en dan direct rechtsaf de Gelderse Dijk op. Op bijna elk grasperceel in de uiterwaarden zijn grote groepen ganzen aan het foerageren. Langskomende wolken spelen met de zonnestralen en met een zuidwesten briesje is het stevig doorstappen. Inmiddels ben ik op de Zalkerdijk en zie in de verte de Peperbus en ABN IJsseltoren.

Met voor mij de mooie dorpskerk als blikvanger in het waterige zonnetje sta ik bij een informatiebord langs de dijk. Kijk hier is bijna honderd jaar geleden een dijkdoorbraak geweest. De IJssel stond hoog en een dijkwacht hield de dijk in de gaten. Hij ontdekte een ondergrondse wel en dekte het keurig af met zakjes grint. Het loerende gevaar was gelukkig op tijd ontdekt.

Maar dan ineens komt deze dijkwacht aangehold bij het wachtlokaal onder het roepen van “hij geet! hij geet!” Het kleine ondergronds lek groeide ineens uit tot een metershoog modderfontein waardoor de dijk het over een lengte van dertig meter begaf. Het huis achter de dijk spoelde volledig weg en het dorp werd ontruimd. De dorpskerk stond rondom in het water. Vier dagen later brachten koningin Wilhelmina en prins Hendrik een bezoek aan de rampplek.

Nog onder de indruk loop ik verder. Het is rustig om me heen. Weinig vaarbewegingen, weinig boerenactiviteiten, weinig wegverkeer en weinig vogeltrek. Hier langs het weggetje naar beneden bij de IJssel maar eens kijken dan. Ja kijk, achter de rietkragen, in de luwte wemelt het van de watervogels! Futen, dodaars, meerkoeten, waterhoentjes, wintertaling, wilde eenden. Sjonge jonge!. Wat een mooi verscholen meertje! En wat is dat daar dan? Achter die omgevallen wilg. Een ijsvogeltje! Hij zit in het nauw en komt terug langs me heen. Juist, langs de IJssel is meer ruimte en is het veiliger.

Mooi! Onthouden deze verscholen watergeul en wat een mooi broedgebiedje voor dit prachtige vogeltje.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.