Lauk: Turbo Dennis

Ik vrees dat de gemeente Raalte te klein is voor VVD-wethouder van economie Dennis Melenhorst. In gedachten noem ik hem Turbo Dennis want de man zit boordevol energie. Even naar het 100-jarige Vree Egberts in Nieuw Heeten, dan weer naar de nieuwe uitbaters van Hotel Inn Salland, overal waar maar iets van bedrijvigheid is, daar is Dennis. En van een paar pilsjes bij carnaval of Stöppelhaene (in betere tijden) is hij ook nooit vies.

Nu weer drie miljoen euro voor een economisch stimuleringsplan, gevolgd door wat extra provinciaal geld voor centrumplannen van de gemeente, hij regelt het. We moeten van Turbo Dennis allemaal ook wat minder bescheiden worden over hoe goed het hier werken, wonen en leven is. Hij heeft daar een punt mee. In Salland overheerst het gevoel van ‘Doe mar kalm an, wi-j hebt tegelieke oldejoarsdag’. Illustratief vond ik varkenshouder Stephan Rientjes tijdens een interview over zijn nieuwe Zichtstal Pleegste. Laten zien wat je voor mooi bedrijf hebt, dat zit eigenlijk niet echt in de aard van de familie en de streek, zo liet de Sallandse Boer 2018 zich ontvallen.

Wethouder Turbo Dennis wil daar wat aan doen. Best bijzonder voor iemand die geboren is in Raalte en getogen in Lemelerveld. Het lef-virus heeft hem vermoedelijk besmet tijdens studie, wonen en werken in Amsterdam en Nijmegen. Ik ben benieuwd of dat lukt. Het eerste probleem is al dat een campagne om de gemeente Raalte op te stoten in de vaart der volkeren door de helft van de inwoners genegeerd zal worden. Dat zijn namelijk de bewoners van de acht kerkdorpen. Je woont in dat kerkdorp en daarna pas in de gemeente Raalte. Of zoals je meestal hoort, in de provincie Overijssel.

Het alternatief is promotie voor heel Salland. Wat extra centjes van Olst-Wijhe zijn niet te verwachten. Daar sprong deze zomer wethouder Hans Olthof nog van financiële ellende in de IJssel. Zijn VVD-collega in Raalte heeft dat niet nodig.

Ik fantaseer wel eens over een pakkende slagzin. Meestal kiezen gemeenten een nietszeggende en vage kreet over hoe het er goed toeven is. Opvallen doe je pas als het echt iets zegt over de eigen kracht. Jaren geleden was ik bij de presentatie van de slogan ‘Tilburg Moderne Industriestad’. Die Brabantse stad heeft net zo’n lelijk centrum als Raalte, maar dan veel groter. Tilburg maakte van dat negatieve industrie-imago een voordeel. Na veel protesten in het begin scoorde de gemeente daar goed mee.

Hier in Salland moeten we dat ook zo doen. Iets als ‘Wij doen hier gewoon’, al dan niet aangevuld met ‘ons werk.’ Of iets als ‘Wij zijn er wel maar je hoort ons niet’. En ‘Wij weten het, maar de rest van Nederland niet’ maakt ook nieuwsgierig. Ik ben benieuwd of Turbo Dennis ons in beweging krijgt. Maar ergens vrees ik dat hij komende jaren vertrekt naar een post als burgemeester of gedeputeerde.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.