Lauk: Corona AZC

Een van de (weinige) voordelen van deze coronatijd is dat ander nieuws veel minder aandacht krijgt. Het wordt nog wel gebracht maar de opwinding loopt zelden hoog op. Neem nu de nieuwe huisstijl van de gemeente Raalte; negen wybertjes die van geel via groen naar blauw kleuren. Op zich mooi werk van Martijn Jansman en zijn creatieve mensen van ‘N35 Creatief/Contentmakers uut Salland’ in Heino, maar waarom dat nu juist in deze tijd moest?

Ik vrees ook dat niet iedere inwoner van de gemeente Raalte meteen kan oplepelen dat er negen dorpen zijn. Of in gemeentelijke taal; ’negen bruisende kernen met een eigen identiteit’. Persoonlijk vind ik die nieuwe huisstijl ook goed bij het dorpje Negenhuizen passen. Maar eerlijk gezegd, die zonnebloem van de vorige huisstijl vond ik ook meer bij een municipalité in Zuid-Frankrijk dan bij een Sallandse gemeente passen. De mooiste reactie was van iemand die blij was dat die ‘ouwe stoppelhaan’ er niet in terug te vinden is. Nooit geweten dat die in het gemeentewapen of vlag zat verstopt. Misschien achter die twee korenaren van goud of de twee klaverbladen van zilver.

Wat ook relatief weinig aandacht kreeg, alleen de PVV-Overijssel stelde in het Provinciehuis niet heel verrassend vragen, is het nieuws over het tijdelijke AZC in Park Den Alerdinck in Laag Zuthem voor met Covid-19 besmette asielzoekers. Vergelijk dat eens met alle opwinding in 2016 toen er een groot AZC zou komen in Raalte (dat er nooit kwam). Een stampvolle Leeren Lampe (de huidige uitbater Timo Roescher zou in zijn handen wrijven), het gesprek van de dag in het dorp en burgemeester Martijn Dadema die hoogstpersoonlijk de zaak in goede banen leidde. Vergeleken met de onsmakelijke protesten destijds in het lang niet altijd gemoedelijke Brabant een wereld van verschil.

Net als toen waren er ook bij het nieuwe corona AZC in Laag Zuthem wel wat kritische reacties op Facebook. Laten ze eerst maar eens voor onze eigen mensen zorgen, zo mopperde iemand. Vreemd want volgens mij gebeurt dat volop. Kijk naar de vollopende ziekenhuizen en IC-afdelingen, kijk naar de miljarden die naar werkloze ZZP’ers en gedwongen gesloten horeca gaan (al zal dat nooit alle schade compenseren), dus voor ‘eigen mensen’ is heel veel aandacht. Alleen, wij kunnen bij een besmetting thuis in quarantaine en dat is in een vol asielzoekerscentrum onmogelijk. Een andere dorpsgenoot was bang dat de bewoners van dit corona-AZC alles gaan vernielen. Geen idee waarom trouwens. Het zijn geen voetbalsupporters, reageerde iemand droog.

Dit Zuthemer AZC is wel uniek. Het is namelijk de eerste keer in Nederland dat zowel voor- als tegenstanders hopen dat het ook weer heel snel sluit. Dat zou namelijk betekenen dat het coronavirus het land verlaten heeft. En dan kunnen we ons in de kroeg weer druk maken over echt belangrijke zaken zoals de speculaasoorlog in Raalte, de bierprijs bij de Sallandse tentfeesten 2021, de voetgangersoversteekplaatsen in Heino, het nut van koopzondagen en onverkoopbare flessen met oranje wijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.