Inzet op vergroting huuraanbod in gemeente Raalte

Prestatieafspraken tussen gemeente, SallandWonen, HVS en Huudersbelangen Salland

RAALTE – De gemeente Raalte en SallandWonen zetten volgend jaar in op een vergroting van het huuraanbod. Mede als gevolg van de coronacrisis is er namelijk sprake van een sterk toenemende druk op de huurwoningenmarkt. Het is de bedoeling om dit jaar en volgend jaar enkele tientallen nieuwe woningen te realiseren, maar, zo stellen beide partijen ook: “Kijkend naar de opgave in de sociale huur, dan zijn er na 2021 meer locaties nodig dan nu gereserveerd staan voor sociale huur.”

Dat alles staat in de prestatieafspraken die de gemeente, SallandWonen, Huurdersvereniging Salland (HVS) en Huurdersbelangen Salland gemaakt hebben voor 2021. Die worden jaarlijks uitgewerkt op basis van de richtlijnen in de prestatieovereenkomst 2017-2021. Eigenlijk was het de bedoeling om die richtlijnen volgend jaar opnieuw in te vullen op basis van de nieuwe Woonvisie en weer voor een aantal jaren vast te leggen. In verband met de coronacrisis en de vertragingen die daardoor bij het opstellen van die Woonvisie zijn opgelopen, is echter besloten om daar nog even mee te wachten.

Ondertussen wordt er driftig doorgebouwd. Eind 2020 of begin 2021 zijn/worden veertien nieuwe huurwoningen opgeleverd. Daarbij gaat het om acht woningen op de Hartkamplocatie en zes woningen aan de Haarstraat in Heino. Daarnaast zijn er dit jaar ook nog eens vier huurwoningen gerealiseerd op ’t Broeck in Broekland en vier op de Veldegge in Heeten. SallandWonen is dit jaar bovendien gestart met de bouw van zestien huurwoningen op de locatie Salland II in Raalte. Die zullen volgend jaar worden opgeleverd. Daarnaast is het de bedoeling om volgend jaar te starten met de bouw van vier huurwoningen op de locatie Marissink in Nieuw Heeten. Verder zullen de gemeente en SallandWonen afspraken maken over het aantal te bouwen huurwoningen op de locatie Molenweg in Heino en de locatie Luttenbergerweg in Luttenberg. Daarnaast verkoopt SallandWonen volgend jaar vijftien woningen in plaats van de eerder vastgelegde twintig.

Naast de bouw van extra woningen wil SallandWonen bekijken of er bij jongere ingeschreven woningzoekenden (tot en met 27 jaar) belangstelling bestaat voor het delen van woningen. Op basis van de uitkomsten van dat onderzoek volgt er eventueel een pilot. SallandWonen wil ook eventueel vrijkomend vastgoed waarin kamerverhuur gemakkelijk te realiseren is inzetten om het aanbod te vergroten. Bovendien wil de woningcorporatie de komende jaren blijven werken aan vernieuwing van het huuraanbod. De woningcorporatie wil grotere wooneenheden afstoten om zich meer te kunnen focussen op kleinere eenheden.

Doorstroming

Daarnaast is het ook de bedoeling om de doorstroming te bevorderen. Op dit moment zijn de landelijke gesprekken over de inkomensafhankelijke huurverhoging nog aan de gang. Zo gauw meer duidelijkheid bestaat over de resultaten gaan de Raalter partijen daar verder over praten. Volgend jaar zal per woningbouwproject worden bekeken welke manier van toewijzen het meeste effect heeft op de woningmarkt. SallandWonen werkt wat de huurprijzen betreft zoveel mogelijk volgens de landelijke uitgangspunten van het sociaal huurakkoord. Dat betekent dat huurders met een laag inkomen in een duurdere woning aanspraak kunnen maken op huurbevriezing en –verlaging. SallandWonen hanteert daarbij ruimere normen dan het sociaal huurakkoord voorschrijft; dat pakt in de praktijk beter uit voor de huurder.

SallandWonen heeft de duurzaamheidsdoelen die eerder waren afgesproken bereikt. Een gemiddelde woning heeft energielabel B. Inmiddels zijn 1979 woningen voorzien van zonnepanelen en dik 85 procent van de woningen heeft een groen label. Volgend jaar krijgen nog eens driehonderd daken zonnepanelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.