Ingezonden: Kleurenblind

(Ingezonden brief)

REGIO – Orthopedagoog drs. Gerard Bekker uit Heino is in de pen geklommen naar aanleiding van de discussies rondom Zwarte Piet, hieronder de brief.

“Geen Sinterklaasintochten, protestacties tegen Zwarte Piet, kinderboeken uit de bibliotheken……racistische etikettering van mensen die het er niet mee eens zijn. Waar gaat dit naartoe? Steeds vaker en meer worden we geconfronteerd met agressieve en zich tegen de samenleving kerende groeperingen. Zowel fysiek als verbaal uiten ze zich vaak met veel tumult en ongenuanceerdheid. Je bent voor of tegen mij …….andere opties zijn er blijkbaar niet.

Je moet voor ‘Black Lives Matter’ zijn, als je tenminste niet voor racist uitgemaakt wil worden. Ik gebruik liever ‘All Lives Matter’ al was het alleen maar om aan te duiden dat elk leven evenveel waard is. Dus waarom een bepaalde uitzonderingspositie creëren. Dat versterkt alleen maar de uitzonderingspositie die je wilt nemen. Je moet tegen ‘Zwarte Piet’ zijn volgens Kick Out Zwarte Piet, tenminste als je niet voor racist uitgescholden wilt worden. Er wordt van je verwacht dat je solidair bent met ‘voor zwart’ en ‘tegen zwart’. Snapt u het nog? Ik zie liever alle kleuren van de regenboog. Waarom deze polarisatie? Met het, doelbewust de tegenstelling en de confrontatie zoeken, creëer je juist meer zwart-wit verhoudingen.

Wat willen ze nu? Oh ja, ook wat er wel of niet in de bibliotheken mag staan. En alleen al om de lieve vrede te bewaren, weten ze daar niet hoe snel en zo heimelijk mogelijk, ze de kinderboeken over Sinterklaas moeten verwijderen. Die oude lieve pakjesbaas mag alleen nog – het liefst ongezien – met zijn knechten Nederland binnenkomen, terwijl hij eigenlijk één van de meest geïntegreerde en geaccepteerde buitenlandse gast is, die we ooit hebben gehad. Op handen gedragen door de Nederlandse samenleving, voor al zo lange tijd, moet hij zich nu ‘aanpassen’ en gehoor geven aan de druk van een ‘apart groepje’ binnen dit zo ‘tolerante’ land. De overgrote meerderheid zwijgt en wil voor alles de lieve vrede bewaren. Ons land ‘vergrijst’ steeds meer. We zijn niet voor niets wereldkampioen gedogen, daar hebben we geen nationaal elftal voor nodig.

Maar even terug naar het begrip zwart als voorvoegsel gebruikt, bij waar je voor of tegen bent. De kleurenpsychologie werpt hier een bijzonder interessant licht op. Hierbij onderkennen we een viertal hoofdkleuren en een viertal hulpkleuren waarvan zwart er een is. Zwarte Piet is niets anders dan een HulpPiet en niet meer dan dat. Glijdend door schoorstenen waarvan de binnenkant nu eenmaal vol roet zit, komt hij er dan ook roetzwart uit. Simpel toch!

Met andere woorden het zwart zijn van Piet is dus inherent aan de beoefening van zijn vak, namelijk al glijdend door schoorstenen, vreugde en blijdschap brengen bij kinderen. De klassieke schoorsteenveger wordt toch ook altijd in de beleving zwart afgebeeld om zijn beroep te illustreren? In de kleurenpsychologie wordt zwart geassocieerd met en door het uitvoeren van ondoelmatige en overdreven activiteiten, met weinig realiteitszin. Dit gaat gepaard met uitgesproken vooroordelen, met een ook vaak ziekelijk moraliserend optreden. Als je dit combineert met speculaties, bemoeizucht en andere dwanggedachten, dan lijkt mij dit geen erg gezonde combinatie aan kenmerken, van welke actiegroep dan ook.

We zien hierin een aardige karakteristiek van een groepering zoals Kick Out Zwarte Piet, waarbij uitoefening van hun bemoeizucht helaas prevaleert boven kinderplezier, uitoefening van de dichtkunst en een avondje van eenvoudige familiale gezelligheid. Hierbij wordt ook nog eens verwezen naar Black Lives Matter. Slavernij en racisme worden hierbij als zijnde een besmettelijke en institutionaliserende Nederlandse polderziekte gekarakteriseerd en dat gaat wel alle perken te buiten.

Het ontbreekt de Kick Out Zwarte Piet ‘movement’ duidelijk aan elke genuanceerde historische kennis. De KOZP – die zowel voor als tegen zwart is en daar geen enkele inhoudelijke en enigszins betekenisvolle uitleg aan kan geven – ontneemt de Nederlandse kinderen dit eenmalig jaarlijkse genoegen en een traditie die geen vlieg kwaad doet. De in deze tijd zo belangrijke familiale gezelligheid moet wijken voor een ideologische dwaling en plaatst zich daarmee buiten het kleurenspectrum van onze samenleving, waar veelkleurigheid zo’n grote waarde heeft en kent.

Het verwijderen van kinderboeken over Sinterklaas uit ons openbare leven, duidt op een gevaarlijke ontwikkeling van wat ons wellicht nog meer te wachten staat. Vanuit een bepaalde ‘extremiteit’ wordt onze geschiedenis en cultuur door een ‘zuiveringsvirus’ aangevallen. Gelukkig hebben we daar een vaccin voor, namelijk ons gezonde verstand en de rug te rechten tot behoud van onze door de eeuwen heen verkregen en bevochten waarden. Zo niet, dan zijn naar alle waarschijnlijkheid bijvoorbeeld het VOC en de WIC de volgende slachtoffers als zijnde de fysieke en geestelijk onderdrukkers en uitbuiters van onschuldigen en gekolonialiseerde volkeren over wiens ruggen Holland zich heeft verrijkt tot een ‘Gouden Eeuw’. Of mag dat ook al niet meer gezegd worden? Ik zou het haast vergeten maar Black Friday kan natuurlijk ook niet meer. Met zwart uit de collectie en geen zwartdenkers meer, wordt het tenminste wat vrolijker! De zingeving aan deze opmerking laat ik aan uw creativiteit en aan woordkunstenaars over.

Hopelijk kunnen we nog op tijd een verdere vervreemding en ontkenning van onze geschiedenis en tradities voorkomen en onze culturele waarden koesteren. Wat daar voor in de plaats zou moeten komen, lijkt me met de huidige sentimenten niet erg hoopgevend. Met wat minder ‘zwart denken’ gloort er meer licht aan de horizon, laten we ons daar maar op richten.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.