Ingezonden: Booijink en de omgevingsvisie

Donderdagavond stelt de gemeenteraad de nieuwe Omgevingsvisie ‘Horizon 2040’  vast. Daarin nu nog geen woord over Booijink. Terwijl veel inwoners overlast ondervinden van de veevoederfabriek in hartje Raalte. Is er wel naar deze inwoners geluisterd? Door verhuizing van Booijink naar een industrieterrein komt er ruimte voor appartementen voor jong en oud op die plek. Waarom willen b en w deze ambitie niet in de Omgevingsvisie opnemen?

Door: Herman Kamphuis

Omdat: “We vinden het eenzijdig opnemen van een dergelijke ambitie, zonder dat we daar in het visieproces met het betreffende bedrijf over gesproken hebben, niet gepast.” Is overlast wel gepast? En wat vindt Plaatselijk Belang Raalte hiervan? Wethouder Wout Wagenmans zegt in het Rond-de-Tafelgesprek van afgelopen donderdag: “Ik praat niet over maar al een hele tijd mèt Booijink. Hij is best bereid met ons te praten als er perspectief geboden wordt. Maar wij zijn eerst aan zet, en hij heeft gelijk, kom maar met geld op de tafel. Booijink wil naar een plek aan het water, wil gaan vervoeren per schip.”

Mijn conclusie: het afwijzingsargument klopt niet. Er is wel gesproken over wederzijdse visie. Gemeenteraadsleden zeggen regelmatig in de pers en in verkiezingsprogramma’s dat zij ook voor verplaatsing en invulling met appartementen zijn. Doe dat dan nu ook officieel in de Omgevingsvisie. Gemeentebelangen, nemen jullie het voortouw? Raadsleden zeiden donderdag: ‘verplaatsing ja, maar niet tegen elke prijs’.

Uiteraard, maar spreek wel je ambitie en visie uit. Ook richting de provincie. Laat de provincie niet alleen jouw kastanjes uit het vuur halen. Wethouder en raadsleden geven geen antwoord op vragen over hoeveel ‘geld op de tafel’. De wethouder zegt “forse bedragen” maar zegt ook “pure inschatting”. Duidelijk is dat verplaatsing de gemeente geld gaat kosten, maar een andere invulling van de locatie Booijink levert ons ook geld op. Het zal een boost aan het centrum geven, ook economisch.

Blijkbaar is nooit echt onderzocht hoeveel verplaatsing gaat kosten en hoeveel verplaatsing ons zal opleveren door een andere invulling. Nieuw is dat de provincie nu via de Herstructureringsmaatschappij Overijssel (HOM) de verplaatsing gaat onderzoeken. Waarschijnlijk met een kosten-baten analyse komt en gaat meefinancieren. De directeur van de HOM zegt: “Verhuiskosten komen al snel boven de 10 miljoen euro uit.” Giel Booijink tegen mij: “Tussen de 20 en 25 miljoen” (n.b. WOZ-waarde van bedrijven zijn niet openbaar). Mijn conclusie: het wordt tussen de 11 en 20 miljoen.

Ik stel voor dit bedrag nog omlaag te brengen via een subsidioloog (bijdragen en subsidies van o.a. regio Zwolle, provincie, Rijk, Europa, WIK, Wopke-Wiebesfonds enz.). We kunnen voor het gemeentelijk deel van de kosten alvast geld opzij leggen. Om te beginnen een half miljoen van de 2 miljoen voor het opknappen van het andere centrum 300 meter verderop (Plas-Grote Markt). Plus een half miljoen van de 3 miljoen voor de Economische Agenda (andere invulling locatie Booijink en mogelijk vertrek naar de Zegge is ook economie). Op deze manier laten we aan de provincie zien dat het ons menens is.

De wethouder zei donderdagavond ook nog: “Ik heb voor verplaatsing een plek op de Zegge 7 beschikbaar. Het is echter nog de vraag of Booijink daar wel aan de milieu-eisen kan voldoen, qua stof, geur, geluid e.d. Of het daar niet te belastend is voor de omgeving. Dat is wel even zoeken”, aldus de wethouder. Op de huidige locatie is er wel een geldige vergunning, maar dat verandert bij een verplaatsing. Qua belasting voor de omgeving gelden op het industrieterrein dus blijkbaar strengere regels dan in het centrum, waar veel mensen wonen, winkelen, werken, recreëren.

Vreemd. Giel Booijink nog tegen mij over zijn visie: “Ik wil niet naar De Zegge. Bij die plek aan het water denk ik – eventueel, want laat mij hier maar zitten – aan Deventer of Almelo.” Men zegt in dit soort processen vaak: “Een broedende kip moet je niet storen.” Maar de kippen zijn al jaren aan het broeden. Er moeten nieuwe eieren onder die kippen. Die kan de gemeenteraad –hoogste orgaan binnen de gemeente– er donderdagavond onderleggen in de vorm van de aan te nemen motie over de officiële gemeentelijke ambitie tot verplaatsing uit het centrum en de daardoor mogelijk wordende invulling met appartementen op die plek, de afweging verplaatsing naar De Zegge of naar Almelo of Deventer en het verschil in mileucategorisering tussen de huidige locatie en een locatie op de Zegge 7.

Gemeenteraad van Raalte, ga omdenken en zet donderdagavond een historische stip op de horizon!

Herman Kamphuis
Raalte

3 REACTIES

  1. Een prachtig opiniestuk, Herman. Ik vrees echter dat onze politici dit probleem met grote apathie zullen doorschuiven naar sint juttemis.
    Deze silo’s zullen, met zulke gemeenteraden, nog tientallen jaren het silhouet (silo-et) van Raalte blijven bepalen. Vrees ik.

    • Als straks de veestapel gehalveerd wordt is er toch ook minder veevoeder nodig. Wellicht dat Booijink zich dan achter het ook krabt: ‘hmm,.. iets te lang gewacht’…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.