‘Ik heb me vooral gefocust op de idiote dieren’

Marina Nijdeken maakte schilderij bij verhaal Arnon Grunberg in kinderboek van de Zwarte Cross

DEVENTER – De Zwarte Cross heeft afgelopen zaterdag ‘Tante Rikie’s tweede onmundig mooie verhalenboek’ uitgebracht. Het gaat om een bundel vol met kinderverhalen en gedichten van onder andere Giel Beelen, Gerda Havertong, Guus Hiddink, Gijs Jolink, Tim Knol en Bert Wagendorp. Ook verschillende illustratoren en illustratrices verleenden hun medewerking, zoals ex-Heetense Maudy Alferink. Marina Nijdeken uit Deventer, mede-eigenaresse van de Bökkers Mölle in Olst, maakte een schilderij bij een kinderverhaal van Arnon Grunberg.

Marina is al jaren betrokken bij de Zwarte Cross. “Een jaar of vijftien geleden was ik bij een optreden van Jovink in Witkamp in Laren. Na afloop belandde ik in het café en daar zat Gijs Jolink (bassist van Jovink en tevens medeorganisator van de Zwarte Cross, red.) ook. Ik was zo blauw als een tientje. Ben nog een keer omgevallen ook. Ik raakte met Gijs in gesprek en heb hem gezegd dat als hij een schilder zocht hij mij eens moest bellen. Ik wist mijn eigen mobiele nummer niet eens meer. Ik heb hem toen maar het nummer van mijn ouders in Lochem gegeven. Ik was daar twee weken later aan het helpen bij het inkuilen toen mijn moeder naar buiten kwam. ‘Marina, ene Gijs voor je’. Ik wist niet eens om wie het ging. Maar het was Gijs Jolink dus. Of ik ludieke borden wilde maken voor de Zwarte Cross.” De rest is geschiedenis. Marina ging aan de slag, in het begin nog alleen, maar na verloop van tijd vroeg ze ook creatieve vrienden en vriendinnen om te helpen. “De laatste twee jaar heb ik dat alles even op een laag pitje gezet omdat ik te druk was met de Bökkers Mölle, maar nu wil ik er weer verder mee.”

Inmiddels woont ze alweer enige tijd in Deventer en heeft ze het schilderpenseel weer opgepakt. Ze schildert portretten, maakt muurschilderingen in horecagelegenheden, doet restauratiewerk en alles wat zoal voorhanden komt.

Ophef

Als lid van de creatieve aankledingploeg van de Zwarte Cross was ze ook verantwoordelijk voor het bord dat in 2019 voor landelijke ophef zorgde. Ophef die vooral leek te komen van enkele Twitteractivisten uit het westen van het land. Een bordje met ‘Allah’s afbakbar’ kon volgens hen niet. En een doek met ‘Leve de kleurling’ met daarbij een foto van Oompa Loompa was ook tegen het zere been. Marina moet er vooral om lachen. “Ik heb me er niet zoveel van aangetrokken. Als mensen niet overal zo zwaar aan zouden tillen, zoals ze tegenwoordig doen, had je dat gezeur ook niet. Ach, wat niet kan is nog nooit gebeurd en wat mag is niks aan.”

Drie dagen

Kort geleden kreeg ze het verzoek om een illustratie voor Tante Rikie’s tweede onmundig mooie verhalenboek aan te leveren. “Het was nogal kort dag, ik kreeg maar drie dagen de tijd.” Ze las eerst het bijbehorende verhaal van Arnon Grunberg. Een verhaal over een wereld waar de apocalyps zich heeft voltrokken en een stel dieren op zoek gaat naar barmhartigheid. “Ik heb me daarna vooral gefocust op die idiote dieren en heb een schilderij gemaakt. Ik werk altijd nogal groot. Het paard in het verhaal is stervend. Dat heb ik een botoxgezicht met getuite lippen gegeven. Er staat een bloedend schaap op met een pleister; een kreupele ezel; een dappere haas met een punkuiterlijk, hij kijkt ook heel boos, en een praatgrage spin met rode pumps en rode krullen. Die is een beetje mezelf, dat doe ik wel vaker, mezelf erin verwerken. Ik heb ooit een bordje gemaakt voor de Zwarte Cross met de tekst ‘Marina is geweldig’.” Ze begint te lachen. “Gewoon voor de grap, ze hingen het nog op ook!”

Tante Rikie’s tweede onmundig mooie verhalenboek is verkrijgbaar als lees- en luisterboek. Het bevat verhalen, gedichten en meer. Het boek telt 116 pagina’s en kost 12,95 euro. Voor het luisterboek betaal je 5,99 euro.

Zie verder staging2.zwartecross.nl/kinderboek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.