Home / Algemeen / ‘Groter risico op koolmonoxidevergiftiging tijdens aankomend stookseizoen door coronavirus’

‘Groter risico op koolmonoxidevergiftiging tijdens aankomend stookseizoen door coronavirus’

REGIO – Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting starten met de campagne ‘Stop CO-vergifting’. Jaarlijks vallen er nog stees doden en gewonden door een koolmonoxidevergiftiging. Volgens de initiatiefnemers neemt de kans op vergiftiging dit jaar toe. “Door de huidige coronamaatregelen zitten mensen meer binnen dit stookseizoen. Ook blijkt dat minder mensen hun cv-ketel hebben laten controleren.”

De symptomen van een koolmonoxidevergiftiging worden door veel mensen niet op tijd herkend. Misselijkheid kan ook een van de symptomen zijn. Koolmonoxide is een niet prikkelend, geur- en kleurloos gas. Het zorgt ervoor dat zuurstof niet meer gebonden kan worden aan het hemoglobine, waardoor zuurstofgebrek in de weefsels van het lichaam kan ontstaan. Een vergiftiging is voor slachtoffers maar ook voor professionals gemakkelijk over het hoofd te zien. Het wordt dan ook niet voor niks de sluipmoordenaar genoemd.

Met de campagne ‘Stop CO-vergiftiging’ vragen Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting aandacht voor de gevaren van koolmonoxide en hoe je een vergiftiging kunt voorkomen en herkennen. Voor deze campagne is er een CO-wijzer uitgebracht die online te raadplegen is. Ook op www.brandweer.nl/koolmonoxide vind je meer informatie over koolmonoxide.

Lees ook

Oecumenische viering in kader van Vredesweek

WIJHE – In de Nicolaaskerk in Wijhe vindt op dinsdag 21 september de jaarlijkse oecumenische …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.