Gerlant: Trekkerintimidatie 2

Wat ik verwachte en hoopte, is gebeurd. De opinie Trekkerintimidatie schuurde nogal, daar ben ik mij goed van bewust. Op Facebook werd ik getagd in een opinie en die wil ik onderstaand met u delen en daarna een paar vragen beantwoorden.

“Beste Gerlant,
Wie plaatst wie zover naast de maatschappij? En wie bepaalt, wie er in de maatschappij staat en wie erbuiten bungelt? In mijn opinie is dat niet Gerlant Zielman. Van iemand die vaker een stuk schrijft, verwacht je toch wat meer inhoud dan een stuk dat puur geschreven is vanuit eigen emotie of zelfs wrok. De afkeer jegens boeren spat er vanaf. En dat met jouw achtergrond. Waar komt dit vandaan?

Je geeft jezelf de titel politiek verslaggever, nou beste Gerlant, dit stuk is je titel niet waardig. Graag wat meer inhoud en wat minder emotie. Een blamage voor de rest van de agrarische sector in Salland? Als ik niet beter wist, zou ik haast denken dat jij de goedheiligman bent die zogenaamd alles, maar dan ook alles, van iedereen weet, hoort en ziet. En daarom meerdere nogal grote uitspraken doet, onderbouwd door zijn alwetendheid. Maar helaas voor jou, geloof ik niet meer in die mooie traditie.

Waarom is een grote trekker intimiderend? Het is een landbouwvoertuig en ja als het donker is dan flikkeren de zwaailampen. Alles voor de veiligheid. En ja, ronkende motoren, ik dacht als ex-loonwerker, jij wel weet dat als de motor niet ronkt, de trekker niet loopt… Eenieder die een trekker intimiderend vindt, kijkt niet verder dan de buitenkant. Want degene die erop zit is over het algemeen iemand van het type no-nonsens. Rechttoe, rechtaan, hartelijk en toegankelijk. En je weet wat je eraan hebt.

En over het algemeen zijn het degenen die de agrarische sector in een slecht daglicht willen plaatsen die de hele tijd beginnen over het intimideren van de trekkers. Puur als makkelijk punt om de hele tijd aan te halen voor negatieve publiciteit, om maar niet in te hoeven gaan op de inhoud. Ik vind de trekker juist een mooi, herkenbaar, krachtig symbool voor onze agrarische sector, sterk en volhardend.

Weet je wat ik intimiderend vind, al die bestuurders in Den Haag, maar ook in de rest van het land. Waarvan velen het contact met de realiteit en praktijk allang zijn verloren. Die uren kunnen praten, maar niet luisteren naar mensen uit de sector, maar wel beslissen voor ons en zo onze hele agrarische sector naar de gallemiezen helpen. En hierdoor ook de voedselveiligheid van ons hele land.

Gemeentes willen graag meer betrokkenheid van hun burgers. Nu komt een groep boeren naar het gemeentehuis om in te spreken, en het enige wat jij doet is ze een trap nageven. Ja, ze waren te laat. Maar wat is het gezegde, beter te laat dan helemaal niet. Ze hadden geen doorberekend financieel overzicht, percentages etc. Nee, natuurlijk niet. Iets met privacy? Maar deze boeren kennen allen het verloop van hun lopende rekening en het effect van nog meer OZB betalen. Boerenlogica. En dat er ook boeren uit een andere gemeente waren, dat had je kunnen vermelden als een teken van saamhorigheid. Of mag dat alleen met Kerst? Dat is toch ook juist waar wij Sallanders om bekend zijn, elkaar voorthelpen/een hart onder de riem steken.

Graag had ik gelezen, waarom waren ze te laat? Waarom een opkomst in deze vorm? En hoe kijken ze erop terug? In deze coronatijd is elk positief geluid of opbouwende kritiek waardevol en zeer welkom. Hopelijk zie ik dat wat meer in je toekomstige stukken terug.

Daniëlle Vulink
Melkveehoudster te Heeten.”

Concreet lees ik drie vragen. 1 Waarom waren ze te laat? 2 Waarom een opkomst in deze vorm? 3 En hoe kijken ze erop terug?

1. De opinie was spiegelend en prikkelend en de goed verstaander heeft kunnen lezen hoe bijvoorbeeld het politieke proces rondom de windmolens/ zonnevelden verloopt. Jarenlang wordt er vergaderd, veel informatieavonden gehouden en er veel woorden over geschreven. De zeventien personen in de raad nemen dan in meerderheid een beslissing en dat wordt uitgevoerd. Neem bijvoorbeeld het zonnepark Noordmanshoek. Daar is men echt niet over een nacht ijs gegaan maar is een beslissing ingegeven door Haagse richtlijnen. Wat ik bewust niet heb genoemd is hoe de inspreker daar snerend nog even zijn gal over spuide. Dat deed de zeventien raadsleden zeer. Wat betreft de privacy; een zo’n belangrijke beslissing kan de politiek niet nemen op een puur door emotie ingeven verzoek. Daarbij hoeft echt niet elke boer met de billen bloot, maar enigszins inzicht en achtergrond zal men dan toch moeten geven. Dat moet elke andere inspreker, vereniging of instantie die om geld komt vragen ook.

2. Mijn antwoord is speculatief en kan ik alleen van uit mijn achtergrond en geloof het of niet, met mijn boerenhart beantwoorden. Omdat er bij velen in de agrarische sector het gevoel is “ze doen maar wat” en dat is niet zo, dat heb ik jullie proberen te laten zien. Ook geeft het een gevoel van broederschap. Dat jullie samen konden komen en samen een brede vuist maken tegen die, mijn woorden, KUT politiek die maar wat doet. De vraag is: hoe kijkt de rest van de maatschappij daar naar? Dat kon je in de tweet van GroenLinks zien.

3. Die kan ik niet beantwoorden, dat kan je alleen zelf. Zoals je gelezen hebt was ik er door corona niet bij. Dat is iets wat je de politiek mag aanrekenen, ook dat zat er spiegelend in. Ik wil jou/jullie uitnodigen om samen een bak koffie te drinken en je verhaal te vertellen dan delen we dat met de rest van Salland.

Reageren? gerlant@regiobode.nl

3 REACTIES

 1. Gaan jullie lekker in discussie over de vorm.
  Wat ik in alle (wellicht begrijpelijke) reacties en acties van de boeren mis, zijn concrete bijdragen in oplossingen. Ik lees vaak wat de boeren absoluut niet accepteren. Echter niet wat zij wel acceptabel willen of eigen ideeën. O ja, vorig jaar kwamen van gezamenlijke boerenorganisaties -Landbouw Collectief- wel suggesties. En toen de minister hier een groot deel van overnam, begonnen protesten van de boeren. Nota bene tegen eigen voorstellen:
  https://staging2.rtvoost.nl/nieuws/321685/Boeren-komen-met-eigen-oplossing-voor-stikstofcrisis

  Miischien snap ik het niet: de oorzaak hiervan ligt volgens kij in het feit dat boeren met veel trekkers steeds wel zeggen wat ze niet willen, maar onvoldoende naar buiten brengen wat wel kan!
  Met de focus hierop, zou wellicht ook meer begrip kunnen ontstaan.

  • Beste Henny, Ik deel je mening dat je inderdaad vaak leest, wat boeren niet accepteren. Want zo worden de boeren 9 vd 10 keer in de media weggezet. Dit wil niet zeggen dat dit de werkelijkheid is. Er worden heel veel goede ideeen/plannen/alternatieven etc. gepresenteerd. Maar te vaak wordt daar niks mee gedaan of wordt het aan de kant geschoven. Het zou zeker goed zijn als we dit als sector (nog)meer naar buiten zouden brengen.

 2. Ik kan het waarderen dat je een reactie geeft. Even voor de duidelijkheid, ik woon in de Gemeente Raalte, ben niet bij de actie van de boeren in Gemeente Olst-Wijhe aanwezig/betrokken geweest. De vragen die ik had, ze zijn nu nog niet beantwoord. Want daarvoor moet je in gesprek met die groep boeren.
  Ik neem je uitnodiging om samen een bak koffie te drinken graag aan. Wellicht dat één van de boeren van de actie in Olst/Wijhe wil/kan aansluiten zodat we ook een inhoudelijk gesprek over hun actie kunnen voeren. Want daar ging het mij om, meer inhoud minder emotie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.