Gerlant: Blik op de Horizon

Het is bijna zover. De omgevingsvisie ‘Horizon Raalte 2040’ is dan een feit. De raad gaat er de komende week een klap op geven. Een langjarig proces, waar veel inwoners en organisaties aan mee hebben geschreven. Visiemakers noemde de gemeente hen en ze hadden er 115 van. Ik stel mij dan een kippenhok met 115 kippen voor die allemaal lopen te kakelen. Zie dat maar eens op een rij te krijgen.

Wie dan nu het stuk leest, kan alleen maar tot de conclusie komen dat het een mooie afspiegeling van de maatschappij is. Wat mij betreft staat er niks te veel in en niks te weinig, maar ik begrijp aan de hand van het aantal zienswijzen die zijn ingediend (tien) dat er mensen zijn die er anders over denken. De veevoederfabriek van Booijink moet er in, staat er ergens te lezen. De ambitie moet zijn om die te verplaatsen. Een ander wil dat er een verbod op megastallen in komt te staan. Of een ander voorbeeld: een verbod op het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw rondom woningen. En natuurlijk is er een zienswijze die over zonnepanelen gaat.

De omgevingsvisie gaat daar niet over, die omschrijft op een zo ruim mogelijke manier wat er in Raalte allemaal mogelijk is en is onderdeel van de nieuwe omgevingswet met als doel participatie te bevorderen. De omgevingswet vervangt 26 andere wetten en 135 daaronder hangende regelingen. De bezwaarschriften doorlezend, kwam ik tot de conclusie dat sommigen nog niet duidelijk hadden wat de opzet is van de wetgever en wat het inhoudt voor ons als maatschappij.

Wat er verandert, gaat impact hebben. Bijvoorbeeld: wil ik straks mijn huis verbouwen, moet ik eerst de buurt in en om toestemming vragen. Zonder toestemming van de buurt/belanghebbenden neemt de gemeente de vergunningaanvraag niet in behandeling. Wil ik een kippenschuur bouwen voor 115 kippen idem dito. Maar dat geldt ook voor een kippenschuur met 115.000 kippen. Dan hebben we het denk ik wel over mega. Daarom hoort die megastal niet in deze visie. Pas als de ondernemer het met zijn buren/belanghebbenden eens kan worden en zij geen bezwaar hebben, komt de gemeente in beeld met een vergunning. Door er nu aan de hand van een zienswijze een verbod op mega in op te nemen, zou je de wil van een persoon aan de rest van Raalte opleggen. Dat heeft weinig met participatie, het doel van deze wet, te maken.

Toch verwacht ik gemopper van de oppositie, misschien zelfs wel moties om toch bepaalde dingen vast te leggen. Moties op voorhand overbodig, maar gemaakt voor de achterban die Arie van de PvdA wil horen zeggen: “Voorzitter, wij zijn tegen megastallen.” Of Peter van D66: “Wij vinden de duurzaamheidsparagraaf wel erg magertjes, dat kan wel wat duurzamer.” En Ralph van GroenLinks? De dorpswindmolens, zijn stokpaardje de laatste tijd, zullen wel langskomen.

Eigenlijk hoop ik dat het stuk unaniem en zonder gemopper voor de bühne wordt aangenomen. 115 personen en organisaties hebben het geschreven. Een stukje participatie waar je u tegen zegt. Een visie, onderdeel van een wet die veel impact op ons allemaal gaat hebben. Een goed stuk, complimenten voor de ambtelijke organisatie, ook al staat er ook iets niet in, wat ik er wel graag in zou zien: een verbod op megazonnevelden, het andere prangende onderwerp voor deze raadsvergadering: het vergunnen van een megazonnepark aan de Kanaaldijk-zuid in Heino.

Ik kan niet wachten tot het 1 januari 2022 is en deze wet ingaat. Ik geloof niet dat het megazonnepark er dan zou komen. Ik ben niet zo van horizonvervuiling. Ik dacht dat we eerst de daken vol zouden leggen…

Reageren? gerlant@regiobode.nl

1 REACTIE

  1. Gerlant, je kritische blik is weer helemaal terug!
    Ik vind het erg te prijzen dat de gemeente een dergelijke visie samenstelt en daarbij geïnteresseerde mensen laat inspreken. Krijg je nooit gedoe met “achterkamertjespolitiek”.
    Maar het is duidelijk dat je het nooit iedereen naar de zin kunt maken en dat de ideeën van de visiemakers ver uiteen kunnen liggen en nog heel wat meningsverschillen zullen opleveren.
    Het idee achter de visie is uitstekend, veel regeltjes weg en mensen meer mogelijkheden geven onderling zaken te regelen.
    Uitstekende zet weer van de best bestuurde gemeente van Nederland!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.