Gerlant: Armoede in Olst-Wijhe; veel woorden, weinig wol

Over de armoede in Olst-Wijhe kan je veel zeggen. Er over schrijven is een ander ding. Praten dat deed de gemeenteraad afgelopen maandag. Vier en een half uur tot middenin de nacht. Verschrikkelijk veel woorden, maar weinig wol. Het probleem is groot en verschrikkelijk onterecht en het stomme is: het is uw schuld! U heeft niet nagedacht toen u drie en een half jaar terug wel of niet naar de stembus ging. Het probleem zit in Den Haag, maar u krijgt in maart een nieuwe kans.

De treurnis maandagavond zat hem niet in het collegevoorstel met bijvoorbeeld idioot veel verhoging van de OZB om een kloppende begroting te krijgen, de treurnis zat hem in het systeem. Jullie plaatselijke volksvertegenwoordigers durfden weliswaar het probleem wel te benoemen, maar niet de kont tegen de krib te gooien. Dat is waar het fout gaat.

Olst-Wijhe krijgt als kleine gemeente idioot veel minder geld uit het gemeentefonds. Een Haagse term voor een regeling van waaruit ze het geld over het land verdelen. Dit kabinet heeft ingezet op de grote steden. Kleinere gemeenten met vooral kleine dorpen zoals Olst-Wijhe pissen naast de pot, worden achtergesteld en dat mogen jullie alleen je zelf aanrekenen. Had anders gestemd.

In het college voorstel wordt alles en iedereen aan luxe weg bezuinigd. De bibliotheek blijft open, maar wie die bemensen gaat, is dan de vraag. Hoe sporthal de Hooiberg in Olst, ondanks allerlei andere besluiten en voornemens, ooit nog weer eens een fatsoenlijke horeca krijgt, is mij gans onduidelijk. Het enige wat ik wel snap, is hoe de historische vereniging de gemeentelijke bezuiniging gaat overleven. Voorzitter en inspreker Cor van den Berg haalde flink uit naar het kabinet en heeft ze ook een brief op hoge poten gestuurd, maar stelde ook: ‘Een verdubbeling van het ledenaantal zou hun redding wezen.’  Zeshonderd inwoners kunnen voor twee tientjes in het jaar het verschil maken. Het is idioot dat een gemeente er zo strak langs moet gaan en dan hebben we het nog niet eens over de voetbal en andere verenigingen gehad.

Het college voorstel is vooral veilig. Daarover heb ik het van de week met Andre Smit (PvdA) en Ron de Wit (GB) gehad. Twee raadsleden die bij mij op de koffie kwamen nadat ik op sociale media zei geen idee te hebben hoe over deze kolerezooi te moeten schrijven. Een bakkie koffie wat vier uur duurde en waarna we er nog niet uit waren. Ik persoonlijk vind het onverteerbaar dat de tien procent OZB-verhoging inhoudt dat een gemiddeld boerengezin 400 euro in het jaar meer moet betalen. 400 euro en dat door nog maar 280 gezinnen, dat is in geen verhouding tot de trend die ik elders in de gemeente opmerk: ‘koop lokaal, koop regionaal en koop bij een voedsel corporatie en zorg dat je die boer in de benen houdt’. Twee jaar terug waren er trouwens nog 320 boeren.

De raad moet half november een sluitende begroting bij de provincie indienen. Dat is wettelijk zo geregeld. Niet? Dan komt de gemeente onder curatele te staan. De schrik van elke politicus, bestuurder. De wethouder financiën verdedigde het voorstel met verve. Dat is knap, hij is nog maar pas aangetreden en dreef afgelopen zomer al in de IJssel om zijn nood duidelijk te maken in Den Haag, maar heeft zelf nog maar weinig invloed op het voorstel gehad.

Ik heb de mannen voorgehouden hoe in mijn ogen in Olst-Wijhe de collegevergaderingen gaan. De wethouders sputteren wel wat, maar het voorstel komt hoofdzakelijk uit de koker van burgermeester Ton Strien . De meest fantastische burgervader in heel Salland, maar als bestuurder een gigantische drietbuul. Dat zagen we maandagavond ook weer toen hij de plaatsvervangend voorzitter schoffeerde en er om kwart voor een, net voor het sluiten van de vergadering, nog even overheen kwam om zijn schaapjes terug in het hok te fluiten. Ze mogen toch vooral niet buiten de pot gaan denken. Er is hem alles aan gelegen om zijn gemeente negatief uit roddelblad de Stentor te houden en al zeker niet onder curatele.

Het voorstel wat er nu ligt is het veiligste, niet het beste. Elke democratische vernieuwing is eruit bezuinigd. De eerste gemeenteraad in Overijssel met een raadsbreed coalitieakkoord twijfelt en zoekt naar oplossingen. Min of meer lamgeslagen en dat is jullie schuld. Jullie hebben niet nagedacht toen je wel of niet naar de stembus ging drie en een half jaar terug.

Ik heb de mannen beloofd dat wat er ook gebeurt, of zij er maandagavond met elkaar wel of niet uitkomen, eventueel  in een later in de week dan door de burgemeester uit te roepen extra vergadering ook niet, ik persoonlijk commissaris van de koning Andries Heidema op de botten ga om tijd te kopen. Vernieuwen zullen we, niet linksom dan rechtsom. Zeventien raadsleden zijn aan zet en een tegenbegroting kan een oplossing zijn. En Ton, onder toezicht van de Provincie kan ook een positieve keuze zijn. Het is maar net hoe je het politieke verslag brengt. Het is immers niet jullie schuld.

Reageren? gerlant@regiobode.nl

2 REACTIES

 1. Hoe kan het dan dat Raalte wel steeds een gezonde begroting heeft? Historisch gezien kampte de toenmalige gemeente Olst altijd al geldtekorten en “curatele” was bijna standaard. Wijzen naar Den Haag is altijd makkelijk. M.i. niet kijken naar wie maar naar waarom.
  En passant: wie beoordeelt of de Stentor een roddelkrant is? Laat ik het nu even houden op vrijheid van meningsuiting.

 2. Veel beter zou het zijn om te besparen op de buitensporige aantallen jeugd die stichtingen zoals de van de Bendt stichting en stichting Ygdrasil onderbrengen in allerlei panden in Wijhe.
  Uit alle omliggende gemeenten wordt deze jeugd “geïmporteerd” Dit ondersteund wonen wordt betaald middels WLZ ,de WMO en/of een PGB vergoeding. En ja, ook dat zijn onze belasting centen.
  Het is beslist goed dat deze probleem jeugd geholpen wordt, maar zo een hoge concentratie probleem gevallen in Olst-Wijhe kan niet de bedoeling zijn.

  Neveneffect is ook dat de eigen jeugd in Olst-Wijhe geen kamers meer kan vinden om te wonen.
  Onder de Olst-Wijhese jeugd heerst hier veel onvrede over.

  Kijk daar ook eens naar gemeente raad !

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.