Dik 70.000 bloembollen de grond in

RAALTE – Vrijwilligers uit alle dorpen in de gemeente Raalte poten op zaterdag 21 november ruim 70.000 bloembollen. Dat gebeurt op twintig locaties in Raalte (Overkampsweg, Stationsstraat en Swaenewoerd), Lierderholthuis, Heino, Laag Zuthem, Heeten, Nieuw Heeten, Broekland, Mariënheem en Luttenberg. In dat laatste dorp sluiten de werkzaamheden aan op een opknapbeurt van de rotonde. In totaal is met de actie dik 4.000 vierkante meter grond gemoeid.

De actie is voorbereid door leden van de werkgroep Groen samen Doen. Daarin zijn vijftien organisaties vertegenwoordigd die op het groene vlak actief zijn. Zij komen met enige regelmaat bij elkaar en hebben meerdere doelstellingen. Eén daarvan is stimuleren van de biodiversiteit. De bloembollenpootactie vloeit daaruit voort. In de week voorafgaand aan het planten worden de locaties (met uitzondering van Broekland) met een frees bewerkt. Zo is zichtbaar waar de plantlocaties zijn en zo is het eenvoudig om die dag de bollen te poten. Er worden twee mengsels van bollen gepoot: een EPR-mengsel (bloemen die insecten aantrekken die de rupsen van de eikenprocessierups ‘aanvallen’) en een ander mengsel dat bestaat uit bollen die tot juli bloeien. De betrokken vrijwilligers dienen zich te houden aan de RIVM-richtlijnen. Dus niet te veel mensen op een plaats en misschien vooraf het te beplanten stuk in een aantal vakken verdelen. In het voorjaar komt er een vervolg op deze biodiversiteitsactie en wordt er aandacht besteedt aan andere locaties.

Visitekaartje

Zoals eerder gezegd wordt die dag ook de rotonde bij Luttenberg opgeknapt. Dat gebeurt door vrijwilligers van Groei & Bloei afdeling Salland. “Zodat de rotonde een visitekaartje wordt voor het dorp”, zo stelt Groei & Bloei. De vereniging bood begin dit jaar aan om de verantwoordelijkheid voor het opknappen van de rotonde op zich te nemen. Na overleg met PB Luttenberg maakte de Mariënheemse kweker Arjan Schepers een ontwerp. “Helaas bleek allereerst dat het budget niet toereikend was en bovendien gooide corona roet in het eten. Gedurende de zomer hebben we pogingen gedaan om fondsen te verwerven, wat nu ten dele gelukt is”, zo laat de vereniging weten.

Bijdragen vanuit Groen samen Doen, de gemeente en NL Doet, maken het mogelijk om nu te beginnen. De beplanting wordt klimaatbestendig en onderhoudsvriendelijk. Bovendien komt in het midden een insectenhotel, zoals ook bij het viaduct in Raalte. Dit insectenhotel is verzorgd door de medewerkers van de timmerwerkplaats van de Parabool. Komend voorjaar moet het plan alsnog op basis van het oorspronkelijke ontwerp worden afgerond. Daar is echter nog geen budget voor beschikbaar. Bijdragen zijn welkom op NL17RABO 0142918288 ten name van Afd. Salland KMTP onder vermelding van rotonde Luttenberg. Voor meer info mail naar salland.groei@gmail.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.