‘Dalfsen al vrij goed voorbereid op weersextremen’

DALFSEN – De gemeente Dalfsen heeft een klimaatadaptieplan opgesteld. Daarin staat hoe de gemeente zich wil voorbereiden op de gevolgen van een veranderend klimaat. Gemeenten en het Rijk hebben met elkaar afgesproken dat Nederand in 2050 volledig klimaatrobuust moet zijn ingericht. Dat betekent dat de openbare ruimte dan overlast door weersextremen het hoofd kan bieden. De gemeente Dalfsen wil dat ruim vóór 2050 gerealiseerd hebben. Het plan wordt op 30 november behandeld in de raadscommissie.

Foto: ter illustratie

De verwachting is dat we steeds vaker te maken met weersextremen, zoals langdurige perioden van droogte, hoosbuien en tropische temperaturen. Ingenieursbureau Tauw heeft voor de gemeente Dalfsen zogenaamde stresstesten uitgevoerd om erachter te komen waar in de gemeente knelpunten kunnen optreden als gevolg van toenemende extremen. Daarmee is onderzocht wat er gebeurt bij wateroverlast, hitte, droogte en overstroming.

Wethouder Ruud van Leeuwen: “Uit het onderzoek blijkt dat we als gemeente al vrij goed voorbereid zijn op weersextremen. Waar wij de komende jaren op in gaan zetten is dat we de gesignaleerde knelpunten slim gaan koppelen aan andere projecten. We gaan bijvoorbeeld op het moment dat er onderhoudswerkzaamheden gepland staan op locaties waar deze knelpunten gesignaleerd zijn, ook maatregelen nemen voor weersextremen. Zo kan in de toekomst op die locaties wateroverlast of hittestress voorkomen worden.”

Er wordt in de gemeente Dalfsen al langere tijd gewerkt aan het klimaatrobuust maken van de leefomgeving. De gemeente biedt onder andere een afkoppelsubsidie aan voor bestaande bouw. Daarnaast richt de gemeente de openbare ruimte bij nieuwbouw klimaatrobuust in en wordt hemelwater opgevangen en geïnfiltreerd in tuinen van particulieren. Inwoners zelf zijn ook actief bezig met het klimaatrobuust maken van de leefomgeving door bijvoorbeeld op eigen percelen maatregelen te treffen. Denk hierbij aan de landelijke publiekscampagne van Stichting Steenbreek. Deze heeft als doel verstening in de openbare ruimte en in de private ruimte tegen te gaan en inwoners aan te zetten om bijvoorbeeld hun tuin te vergroenen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.