Carolien Jonkman: Sallandse ooievaars en nieuwe geboortes?

Rond 15 maart begon in Nederland de eerste lockdown van de coronaperiode. Het is voor iedereen een bijzondere tijd. Wat mij deze coronaperiode opviel, waren de vele ooievaars in onze Sallands weilanden. Soms wel dertig tegelijk in een vers gemaaid Sallands weiland, waar ze kikkers, muizen, mollen, insecten, hagedissen, regenwormen en jonge vogels vonden om zich mee te voeden. Hamsteren hoort niet bij de ooievaar.

Ooievaars leven dichtbij de mensen. De grote zwart-witte vogel met rode snavel en rode poten broedt op hoge plekken zoals op telefoonpalen, bomen, schoorstenen, hoogspanningsmasten of door mensen gemaakte palen met een houten platform. Vanuit deze hoge positie ziet de ooievaar alles en kunnen ooievaars het gedrag van mensen goed observeren. Ooievaars hebben geen oordeel daarover. Daar kunnen wij mensen een voorbeeld aan nemen.

Het paren Van de ooievaars gebeurt na een uitgebreide versierperiode, baltsen genoemd. De ooievaars gooien hun kop dan in hun nek en gaan klepperen. Jonkies blijven lang op het nest en ook na het uitvliegen worden ze nog door hun ouders van voedsel voorzien. Ze zorgen goed voor elkaar. Hmmm, dat doen wij ook!

In de jaren ‘70 waren bijna alle ooievaars in Nederland verdwenen. Met speciale fokprogramma’s en reddingstations heeft de vogelbescherming ervoor gezorgd dat deze prachtige vogelsoort niet uitstierf. En zo zijn er nu meer ooievaars in Salland. De ooievaars trekken steeds minder naar warme landen, zeker de hier gefokte ooievaars blijven in Nederland. Dus de ooievaars houden zich ook aan de RIVM- maatregelen.

Natuurlijk weten we dat ooievaars in de volksverhalen bekend staan om geluk en nieuw leven, geboortes. Voor het gemak ga ik ervan uit dat iedereen weet hoe kindjes in het echt worden gemaakt. Het verhaal gaat dat de ooievaars baby’s ophaalden die in de buurt in kool groeiden. Ze brachten de baby in een doek in de kamer van een mama. Soms zie je in de kraamtijd nog een verdwaalde ooievaar in de ruit zitten, omdat de ooievaar zogenaamd het raam miste.

Wat de meeste vrouwen niet gelukt is, is de overheid en het RIVM wel gelukt; de mannen weg houden uit het café, zodat ze niet weg konden klepperen en elkaar weer konden versieren. De samengeschoolde ooievaars hadden in de zomer vast teamvergaderingen om te plannen hoe ze in coronatijd alle nieuw geborenen straks in Salland kunnen gaan leveren. Want rond 15 maart is de eerste periode begonnen en negen maanden later is het december. Hoeveel geboortes gaan er komen?

Reageer gerust: info@carolienjonkman.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.