Carolien Jonkman: Bedek je mond, maar lucht wel je hart

De dagen zijn nu weer korter, kouder en donkerder. Veel mensen hebben een winterdip. Ze ervaren stress, slaapproblemen, somberheid, depressieve gevoelens en gedachten, angsten en eenzaamheid. Ook de coronacrisis en de hierdoor in gang gezette recessie bieden grote reden tot zorg. Voor de meeste mensen is het leven door de crisis minder leuk geworden, vooral door gebrek aan contact, spontaniteit en zekerheid. In de praktijk mag ik hiervoor ook mensen ontvangen die meer piekeren en prikkelbaar zijn, soms enorme frustraties hebben, paniekaanvallen en depressies.

Een twintiger in de praktijk ervoer sterk een opgelegde dwang; oudere mensen legden de regels op. Maar ook veel onzekerheid door de dreiging van de virusziekte, de maatregelen van de overheid, huis en baan, school, extra werkdruk, zorg voor jonge kinderen, sociale contacten, oudere geliefden, sporten/ bewegen en het verenigingsleven.
Mensen met een beperking en chronische ziekten die door verschillende organisaties geholpen en begeleid worden om zo zelfstandig en onafhankelijk mee te doen in de samenleving, ervaren ook meer stress en bezorgdheid. Er is soms meer huiselijk geweld. Maar zeker ook overspannenheid en burn-outs. Daardoor ervaren de begeleiders van deze groepen ook meer drukte en stress. Dit natuurlijk ook door de maatregelen.

We worden echt even op onszelf aangewezen. Waar gaan we naar toe, wat wordt onze toekomst? Wil ik wel in deze wereld zijn? In dit jaargetijde zijn er over het algemeen al meer (pogingen tot) zelfdoding omdat mensen in hun wanhoop, angst en depressie geen andere uitweg meer zien. Dat is voor alle betrokkenen enorm pittig. Delen van dit soort gevoelens is niet gemakkelijk. Als er al op 1,5 meter afstand gedeeld wordt, dan vereist het meesterschap om uit de piekermodus en weer in de zonnigheid te stappen.

Ik ervaar dat het belangrijk is dat wij mensen erover durven en leren praten. Je hart luchten kan door praten, maar kan ook op andere manieren: door goed te ademen of met stiften, verf of klei de emoties te uiten. Bij het luisteren van muziek komen emoties vrij; beweging en ook lichttherapie, meditatie, yoga, goede voeding en voedingssupplementen als vitamine D kunnen goed helpen.

Bedek je mond door een mondkapje als dat gevraagd wordt, maar ga de schaamte voorbij, ga uit je comfort-zone en wees duidelijk naar andere mensen als je het nodig hebt om je hart te luchten. Zorg voor jezelf. Pak die telefoon op, mail en communiceer erover. Reageer gerust; info@carolienjonkman.nl of tel. 0572-358181.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.