Carbidschieten ondanks vuurwerkverbod toegestaan op oudjaarsdag

Het carbiedschieten zal niet onder een eventueel landelijk vuurwerkverbod vallen. Dat heeft de Veiligheidsregio besloten. Het kabinet wil vuurwerk deze jaarwisseling verbieden.

Carbid valt niet onder de norm ‘vuurwerk’ en mag dus doorgaan. “We hebben de afgelopen fors geïnvesteerd om carbidschieten veilig te laten verlopen, o.a. via de BOK-campagne en toezicht en handhaving op de Dikke Bertha’s, schieten met deksel en aantallen bussen. En overdag carbidschieten en buiten de bebouwde kom heeft de laatste jaren in onze gemeente ook niet geleid tot gewonden of veiligheidskwesties”, schrijft burgemeester Dadema op Facebook.

7 REACTIES

 1. @Janus, het lijkt me verstandig dat het vuurwerkverbod wordt uitgebreid met een carbidschietverbod binnen de bebouwde kom, of zelfs enkel toegestaan op de daarvoor aangewezen plekken. Landelijk vanzelfsprekend.
  Dit om discussie te voorkomen.

 2. Zou het verboden zijn om legaal vuurwerk in Duitsland te kopen en in Nederland in te voeren (25kg is gewoon toegestaan normalitair)?
  Die 6 politie auto’s die er op oudejaarsavond rondrijden in Salland kunnen toch niet overal zijn……

  • De politie kan niet overal tegelijk zijn om 00:00.
   Bovendien denk ik dat ze wel wat anders te doen hebben dan iemand te beboeten in een rustige woonwijk. Hoop voor ze dat het zo rustig zal zijn dat ze er tijd voor hebben.
   Gezien de kosten van vuurwerk is 100 euro niet echt onoverkomelijk voor de meest. Wel even kijken in welke categorie je een strafblad krijgt, dat is het enige vervelende wellicht.

 3. @Janus,
  waar ik me wel zorgen over maak zijn de berichten dat er een run is op melkbussen ballen en de bestellingen van carbid.
  dan denk ik dat er dit jaar veel mensen zullen zijn die met carbid gaan schieten zonder enige ervaring.
  je mag me een zwartkijker noemen en hoop van harte dat in januari blijkt dat je gelijk hebt.
  maar ik ben bang dat er dit jaar meer ongelukken met carbid zullen gebeuren omdat figuren die anders met vuurwerk lopen te klooien nu met carbid gaan lopen klooien.

  wat die boetes aangaat is een lachertje, de pakkans is immers nihil.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.