Brede steun voor onderzoek naar verplaatsing van fabrieken uit dorpskernen

REGIO – De provincie Overijssel wil onderzoeken of fabrieken uit dorpen verplaatst kunnen worden om de leefbaarheid te verbeteren. Het voorstel van PvdA, VVD, CDA, ChristenUnie en SGP kon rekenen op steun van alle partijen in de Staten, met uitzondering van de PVV.

Op een aantal plekken in Overijssel staan fabrieken middenin de dorpskernen. “Hun locatie is historisch zo gegroeid, maar inmiddels verre van ideaal”, laten de partijen weten. “Alhoewel ze voldoen aan de wettelijke eisen, zorgen ze voor overlast bijvoorbeeld door stank, geluid of vrachtwagens, die dwars door het dorp moeten. Maar een bedrijf verplaatsen is ingewikkeld en duur. De provincie gaat de gevallen inventariseren en verkennen of er oplossingen zijn.”

Volgens PvdA, VVD, CDA, ChristenUnie en de SGP is het ‘een complex leefbaarheidsprobleem’. “De dorpen zelf zouden de ruimte die zo’n fabriek opslokt liever anders gebruiken. Mogelijk dat de fabrieken zelf ook de voordelen inzien van verhuizen, maar daar alleen niet uitkomen of te weinig urgentie voelen. En dus blijft zo’n fabriek maar staan. De vitaliteit van zo’n kern komt daarmee onder druk te staan.” De provincie Overijssel heeft de Herstructureringsmaatschappij Overijssel (HMO) opgericht om samen met gemeenten en ondernemers knelpunten op bedrijfslocaties en binnensteden in Overijssel aan te pakken. “Als het zou lukken deze bedrijven te verplaatsen zou dit heel veel betekenen voor de leefbaarheid. We willen de HMO uitdagen om op zoek te gaan naar mogelijkheden voor verplaatsing. Als iemand die kansen kan vinden, is het de HMO.”

Annemieke Wissink (PvdA) en Dinand Leferink (VVD) stelden eerder vragen over een mogelijke verplaatsing van veevoederfabriek ABZ in Markelo. “Vraag op een willekeurige plek in Overijssel naar een bedrijf op een lastige locatie in een dorp en iedereen weet wel een voorbeeld te noemen. Het was ons snel duidelijk dat het probleem flink groter was dan één fabriek in één kern.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.