Albers Mode na bijna 120 jaar geen familiebedrijf meer

Han Albers draagt zijn zaak volgend jaar over aan bedrijfsleidster Daphne Westendorp

RAALTE – Albers Mode, een van de oudste familiebedrijven van Raalte, krijgt een nieuwe eigenaar. Op 1 maart stopt Han Albers, de derde generatie Albers in bijna 120 jaar, en neemt bedrijfsleidster Daphne Westendorp de bekende modezaak aan de Grotestraat over. Eerst volgt er dan enkele weken een fikse verbouwing en daarna gaat Daphne onder de naam ‘Albers Mode by Daphne’ verder. Vrijdag 27 november begint al de grote verbouwings- en reorganisatieuitverkoop.

Han Albers is inmiddels 73 jaar, heeft wel kinderen, maar geen opvolgers en wil de zaak na dik vijftig jaar goed overdragen aan Daphne. Die begon ooit als stagiaire in de modezaak en is inmiddels als bedrijfsleider verantwoordelijk voor de in- en verkoop. Dat nadenken over stoppen, heeft overigens best een paar jaar geduurd, zo geeft Han eerlijk toe. “Wat ik straks niet zal missen? De dagelijkse druk dat alles goed moet lopen. Ik blijf trouwens na 1 maart nog twee halve dagen in de week hier aanwezig. Voor gevraagde en ongevraagde adviezen zeg maar.”

Albers Mode heeft een lange geschiedenis in Raalte. Joannes Albers, opa van Han, begon rond 1902 met een klein winkeltje (nabij de Kruisverheffing) en ging daarnaast in de hele streek de klanten opzoeken, letterlijk de boer op dus. Het assortiment was uitgebreid; van vloerbedekking tot maatpakken en van handdoeken tot jassen. Joannes overleed vrij jong, waarna bedrijfsleiders de periode overbrugden tot zoon Willem Albers de zaak kon overnemen en verder uitbouwen. Rond 1950 werd er alleen nog verkocht vanuit de winkel. Dat was een echt warenhuis met een jongerenafdeling die ook wel bekend stond als ‘Klumpie’. In 1978 werd de zaak opgesplitst in aparte winkels voor heren- én damesmode. Een volgende stap volgde in 1995 toen Han de damesmodezaak opsplitste in Albers damesmode en ZZAPP (voor trendy meiden vanaf 14 jaar). In 2014 kwam daar ook nog een webshop bij.

Mannen

Veel is er veranderd in de dik vijftig jaar dat Han er nu rondloopt. “Destijds hadden we, alles bij elkaar, zo’n dertig medewerksters. Nu acht terwijl de omzet hoger is. De computer heeft alles natuurlijk veel makkelijker gemaakt. Toen moest alles met de hand gebeuren. We hebben bijvoorbeeld de gegevens van zeven- tot achtduizend klanten, waardoor je veel beter contact kunt houden. Je kunt ook sneller zien wat er wel of juist niet goed verkoopt. We hebben hier heel veel trouwe klanten. Gewone Sallanders, zeg maar, met de beide benen op de grond. Niet teveel blazen, maar gewoon lekker casual en toch ook modieus. En die bewust voor ons kiezen, vooral vrouwen. Mannen zie je hier alleen als ze net verkering hebben. Dan komen ze met hun vriendin mee. Daarna zie ik ze hier pas weer na tien of twintig jaar.”

Slecht jaar

Dit coronajaar zal ook in de modebranche als een slecht jaar de boeken ingaan, weet Han. “Bij de eerste lockdown in maart zakte de omzet enorm. In het kwartaal daarna ging het gelukkig weer uitstekend, maar ook nu zie je een terugval in onze branche. Logisch ook. Waarom zou je mooie nieuwe kleding kopen als je nergens meer heen kunt en alleen thuis kunt zitten? Er zijn geen bruiloften of andere feestelijke gelegenheden waar mensen zich graag voor in het nieuw steken. Nee, die gederfde omzet halen we volgend jaar echt niet meer in.” Had hij niet moeite met de steeds weer veranderende damesmode? “Nou, de inkoop laat ik al jaren graag aan de dames hier over. Die zijn jong en hebben daar veel meer affiniteit en gevoel voor dan ik. Ouderdom houdt de vooruitgang tegen, zei mijn vader al.”

Wat hij straks na 1 maart in ieder geval gaat doen is de oude plakboeken van zijn vader Willem digitaliseren. “Die hield alles heel goed bij. Teksten, foto’s, krantenknipsels, tekeningen, noem maar op. Die geven een prachtig tijdsbeeld van het Raalte van een halve eeuw geleden. Dat moet echt bewaard blijven.” Is Albers Mode echt het oudste familieberdrijf van Raalte? “Dat zou best kunnen. En anders in ieder geval een van de oudste.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.