Zware kap op nieuwe energiemolen Wesepe geplaatst

WESEPE – Ongeveer 42,5 ton woog de kap die vrijdagmiddag door een grote kraan bovenop de in aanbouw zijnde ‘energiemolen’ aan de Bokkelerweg aan de zuidkant van Wesepe werd gehesen. Het gevaarte, strak gedekt met riet uit Kalenberg (in de Kop van Overijssel), voorzien van zware eiken binten en afgewerkt met koper, werd op de centimeter nauwkeurig geplaatst, zo zag onder meer initiatiefnemer Henry Franken uit Wesepe.

Over zo’n anderhalf jaar moet alles klaar zijn, zo schat hij voorzichtig in. De nieuwe beeldbepalende molen beschikt dan over vijf ‘veldkamers’ (appartementen voor verhuur), een korenschuur en een permanente molenwoning. De wieken van de later nog te plaatsen (boven)kap leveren dan stroom voor zo’n 24 huishoudens. De zonnepanelen die op de korenschuur komen, zijn goed voor het dubbele daarvan. Koren wordt er dus niet gemalen, zo vertelt Franken. “Ik heb zeg maar een passie voor monumentale en beeldbepalende gebouwen. Die moet je niet alleen opknappen of bouwen zoals hier, maar er moet ook rendement zijn. Dat betekent bijvoorbeeld een andere bestemming of energieopwekking. Anders zadel je volgende generaties op met steeds weer nieuwe onderhoudskosten. Hier in Wesepe hebben we vooral goed gelet op een mooie inpassing in het landschap, meer nog dan op een maximale energieproductie. Dit wordt een beeldbepalende entree van het dorp. Iets waar voorbijgangers voor zullen stoppen om naar te kijken.”
Franken was rond 2012 met onder meer Harry ten Have verantwoordelijk voor de allereerste plannen. “Maar die wens bestond hier in Wesepe al veel langer. Het was alleen, zoals toenmalig wethouder Cor van den Berg van de gemeente Olst-Wijhe een keer zei: ‘Niemand dacht dat het kon tot er iemand kwam die dat niet wist’. Nee, de gemeente betaalt niet mee, maar heeft op veel manieren wel meegewerkt.”
Eigenlijk is de nieuwe energiemolen een soort kruising tussen de traditionele windmolen en de moderne, hoge (en vaak bekritiseerde) windturbines, zo mijmeren Franken en Ten Have hardop. “Maar hier is iedereen in Wesepe blij en enthousiast over. Er is straks ook geen molenaar nodig. Er komt een windvang op de nog te plaatsen bovenkap. Die draait de kap en wieken zelf in de meest gunstige windrichting. Of we doen dat met een iPad.”

Duitsers

Voor Wesepe is de nieuwe molen een terugkeer naar vroegere tijden. Langs de Raalterweg, nu bedrijventerrein, stond tot 75 jaar geleden een traditionele windmolen. Die werd in 1945 op bevel van de Duitsers in brand gestoken, zo weet de 89-jarige mevrouw Dieperink, eregast vrijdagmiddag, nog goed. Zij was destijds 15 jaar en trouwde later met de inmiddels overleden molenaar Johan Alexander Dieperink. “Het gebeurde in de nacht van 10 op 11 april 1945. De molenaar moest zelf zijn molen in opdracht van de Duitsers in brand steken. Hij ging de nok in, maar kon het niet over zijn hart verkrijgen. Toen hij weer naar beneden kwam, stonden de Duitsers te wachten. Toen heeft zijn zwager het maar gedaan. Die brand maakte veel indruk; op hem en op het hele dorp”, zo herinnert zij zich nog altijd goed. Een tastbare herinnering aan die oude Weseper molen ligt nog steeds in haar tuin; de twee enorme maalstenen die vroeger werden gebruikt voor het malen van het graan. Te zijner tijd zullen die naar de verre opvolger, die ongeveer hetzelfde formaat maar een heel andere functie heeft, worden verhuisd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.