Vroeger in Salland: Landbouwwinterschool in Raalte

Het Weekblad voor Salland presenteert in samenwerking met de Historische Vereniging Raalte en omstreken de maandelijkse rubriek Vroeger in Salland. De vereniging levert elke keer een foto aan van taferelen, mensen of gebouwen van vroeger. Daarbij schrijft de vereniging ook een kort verhaal. Ditmaal handelt dat over de Landbouwwinterschool in Raalte.

Tekst: Tonny Nijboer

De Landbouwwinterschool vierde in 1970 zijn gouden (50-jarig) jubileum. Al spoedig na de oprichting van de Aartsdiocesane Boeren- en Tuinders Bond (ABTB) in 1896 werden er voorstellen gedaan een landbouwwinterschool op te richten. In 1919 werden de plannen uitgewerkt en werden er voorbereidingen getroffen om landbouwonderwijs in Salland mogelijk te maken. In Overijssel werd de oprichting van een katholieke landbouwwinterschool een feit.

Over de plaats waar die school moest komen, was van tevoren een hevige strijd gevoerd tussen Twente en Salland. Salland won deze strijd, maar dat was geen wonder omdat heel Salland meegewerkt had om deze school in Salland, dus Raalte, te krijgen. Verschillende afdelingen van de ABTB in Salland hadden samen een bedrag van 32.950 gulden bijeengebracht. De provincie Overijssel verleende een renteloos voorschot van ruim 18.000 gulden voor de bouw van de school. En toen ook de gemeente Raalte, op aandrang van de burgemeester W.A.P. Kerssemakers, een groot deel van de stichtingskosten van de school voor haar rekening had genomen in de vorm van een jaarlijkse bijdrage in rente en aflossing, was voor het hoofdbestuur van de ABTB de keuze van de vestigingsplaats snel gemaakt, simpel gezegd: Raalte kreeg deze school.

Ook de heer H.M.G. Tiel Groenesteege, destijds directeur van de Coöperatieve Stoomzuivelfabriek te Raalte, speelde een belangrijke rol. Hij was het die een comité vormde om de vestiging van de school in Raalte te bevorderen. Hij deed dit omdat hij overtuigd was van de grote betekenis van goed landbouwonderwijs voor de boeren in Twente en Salland. Dit comité kocht van den heer L. Paanakker in Raalte een groot pand aan, genaamd ‘de Hofstede’, vroeger eigendom van de familie Vos de Wael. Dit pand, gelegen in een riant park en omgeven door een gracht, was een der fraaiste delen van Raalte. Ter afronding van het geheel werd er een naastgelegen perceel aangekocht, zodat het totale complex 2,5 hectare groot werd. En op dit complex zou de school verrijzen. Een aantal aannemers werd aangeschreven en op 6 mei 1920 kon reeds tot gunning worden overgegaan. Een klein halfjaar later, op 1 oktober 1920, kon de Landbouwwinterschool officieel geopend worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.