Vragenlijst over windmolens in de gemeente Raalte

RAALTE – De gemeente Raalte ontwikkelt richtlijnen voor eventuele windmolenprojecten. In het kader daarvan worden alle inwoners gevraagd om mee te denken. Wat vinden zij belangrijk als het om windmolens gaat; moet de omgeving meeprofiteren; hoe zit het met inpassing in het landschap? En hoe moeten omwonenden betrokken worden? De vragenlijst is te vinden op staging2.raalte.nl/windenergie.

Op dit moment mogen windmolens in de gemeente nog maximaal circa 28 meter hoog zijn. De nieuwe richtlijnen openen de deuren naar grotere windmolens. Wethouder Frank Niens stelt dat er nu initiatieven gaande zijn voor drie dorpsmolens. Het gaat volgens hem daarbij om lokale initiatieven in de gespreksfase. Waar precies, daar doet hij geen uitspraken over. “Als de richtlijnen er zijn kan men daar verder mee.”

De gemeente heeft zich tot doel gesteld om in 2030 60 procent van de elektriciteit duurzaam op te wekken. Om daaraan te kunnen voldoen, is ongeveer 60 hectare aan zonneparken nodig of acht windmolens (met een tiphoogte, dus hoogste punt van de wiek, van 210 meter). Een combinatie van beide is ook mogelijk, net zoals een groter aantal windmolens van een kleinere grootte. Daarnaast is ook nog eens 64 hectare aan zonnepanelen op daken nodig, waarvan momenteel al in 18 hectare is voorzien.

Een windmolenproject heeft impact op de omgeving. De gemeente vindt het daarom belangrijk dat een windmolenproject in overleg of zelfs samen met de omgeving wordt ontwikkeld. “Om duidelijkheid te geven waar een initiatiefnemer van een windmolenproject aan moet voldoen ontwikkelen we richtlijnen. De richtlijnen gaan onder andere over hoe het kan passen in het landschap, hoe de omgeving kan meeprofiteren, lokaal eigenaarschap en hoe omwonenden betrokken worden bij een initiatief.”

Webinar

De vragenlijst kan worden ingevuld tot en met 12 november. De volgende stap is een webinar over richtlijnen voor windenergie. Iedereen kan daarbij (thuis) aanschuiven. De uitkomsten van de vragenlijst worden besproken en de gemeentelijke windadviseur vertelt meer over de op te stellen richtlijnen. Na afloop kan iedereen zijn of haar mening over de uitgangspunten voor de richtlijnen delen. De webinar is gepland op maandag 30 november; aanvang 19.30 uur. Aanmelden kan via duurzaam@raalte.nl. De gemeenteraad bespreekt de richtlijnen begin 2021 in een rond-de-tafelgesprek en stelt ze vervolgens in een raadsvergadering vast.

2 REACTIES

  1. Geen windmolens. Ze zijn niet mooi, maken een vervelend geluid. Elk huis eerst maar eens zonnepanelen en dan aanzien wat er nog word gemist. Ook de woningbouwvereniging aanschrijven, want heel wat wijken staan op een manier wat voor panelen ideaal is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.