TipSalland over ondermijning

RAALTE – De nieuwe vragenronde van TipSalland handelt over ondermijning. Het Raalter college van B&W krijgt namelijk meer mogelijkheden om op te treden tegen de verweving van de onder- en bovenwereld. Hiertoe is de Algemene plaatselijke verordening (APV) aangepast. Wij zijn benieuwd of u ook geconfronteerd bent met illegale activiteiten in uw leefomgeving en wat u met eventuele vermoedens doet. Vandaar enkele vragen. Ook meedoen? Neem dan een kijkje op TipSalland.nl.

Ondermijning gebeurt bijvoorbeeld in sommige horecagelegenheden, maar ook bij kapsalons, nagelstudio’s en vakantieparken. Bedrijven dienen als dekmantel; wassen zwart (crimineel) geld wit of faciliteren illegale activiteiten (denk aan wietplantages). Gemeenten hebben daartoe al de wet Bibob tot hun beschikking. Daarmee kan de integriteit van vergunningshouders getoetst worden.

Om beter grip te krijgen op mogelijke ondermijning in de gemeente wil het college daarom nu een exploitatievergunningstelsel invoeren. Zo’n exploitatievergunning is momenteel alleen verplicht voor horecagelegenheden die meer dan 1800 bezoekers kunnen huisvesten, maar het college wil die vergunning nu ook kunnen opleggen aan andere horecabedrijven. Als extra instrument om verdachte bedrijven aan een Bibob-onderzoek te onderwerpen. Het gaat volgens het college met name ook om ‘droge’ horeca (waar in tegenstelling tot bij ‘natte’ horeca geen alcohol geschonken mag worden’). Daarbij hoeft er geen drank- en horecavergunning te worden verleend en daardoor blijven dergelijke bedrijven vaak gevrijwaard van een Bibob-onderzoek.

Concrete vermoedens aangaande ondermijning in de huidige horeca bestaan er volgens burgemeester Dadema op het moment niet. “We gaan echt niet overal de Bibob toepassen. We hebben fantastische horeca in Raalte, dus het gaat niet om de huidige situatie. De wijziging is meer gericht op de toekomst.” Veel bestaande ondernemers met een drank- en horecavergunning ontvangen een vrijstelling voor de vergunningplicht. Het middel is met name bedoeld om toe te passen bij nieuwe ondernemers en bij droge horeca.

Voor bedrijven in andere sectoren, waarbij er vermoedens bestaan van ondermijning, wil het college een branchevergunning op kunnen leggen. Ook weer om een Bibob-onderzoek mogelijk te maken.

De raadpleging komt woensdag 21 oktober online. U heeft ongeveer twee weken de tijd om de vragenlijst in te vullen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.