Structureel sluitende begroting in Raalte

Aan de slag met aanpak Grote Markt, de Plas, uitvoer centrumvisie Heino en hoogspanningslijnenRAALTE – In een tijd dat veel gemeenten kampen met begrotingstekorten, heeft de gemeente Raalte de financiën goed op orde. De begroting voor 2021 is structureel sluitend en ook de meerjarenraming voor 2022-2024 is in balans. Wel zijn ook in de gemeente Raalte de gevolgen van de coronacrisis voelbaar. Om hier grip op te krijgen, is er in het koersdocument corona een inschatting gemaakt van de impact van de crisis voor de langere termijn. De gemeente maakte eerder al bekend voor zowel 2020 als 2021 een bedrag van 500.000 euro te reserveren voor ‘coronaschade’.

De algemene bestemmingsreserve van de gemeente bevat volgens wethouder Frank Niens op dit moment zo’n 8 à 9 miljoen euro. Voldoende, zo concludeert de gemeente. “Dat bedrag ligt ruimschoots boven het vastgestelde minimum van 4,5 miljoen”, stelt Niens. “En dat is prettig…” De gemeente verwacht dat dat bedrag in de komende jaren wel enigszins lager zal worden, maar hoopt 2024 af te sluiten met nog steeds 7,28 miljoen in de reserve.
In de begroting van 2021 en de daaropvolgende jaren is ruimte gemaakt voor nieuw beleid. Zo gaat de gemeente aan de slag met grote opgaven zoals de aanpak van de Grote Markt en de Plas in Raalte en de uitvoering van de centrumvisie in Heino. Daarnaast wil Raalte werk maken van het ondergronds brengen van de hoogspanningsleidingen en aan de slag met de Vlaminckhorstweg in Heino (snelheidsremmende maatregelen) en de Bentinckstraat-Westdorplaan in Raalte (aanpak kruising en kleinschalige aanpak van het deel van de Westdorplaan tussen de Bentinckstraat en de BK-straat). Voor 2021 en 2022 wil Raalte per jaar 70.000 euro vrijmaken voor subsidieprogramma Kracht van Salland. Verder gaat de gemeente aan de slag met een verlichtingsplan voor het Raalter centrum.
Naast de reguliere methoden om de eikenprocessierups te bestrijden, wordt ook ingezet op alternatieve methodes met een innovatief karakter. “We gaan investeren in het onderhoud van de bomen zodat we op de lange termijn kunnen besparen op het snoeionderhoud. En ook op het gebied van energie en duurzaamheid zijn er lokale en regionale uitdagingen.” Verder gaat de gemeente inzetten op het voorkomen en bestrijden van ondermijning en digitale criminaliteit. Daarnaast wil Raalte bekijken hoe inwoners zoveel mogelijk een keuze kunnen maken hoe ze hun klantvraag beantwoord willen zien. “Steeds meer producten maken we digitaal mogelijk en daarnaast houden we de mogelijkheid open dit fysiek aan de balie te kunnen doen.”

Sociaal domein

Veel andere gemeenten dreigen mede door de veranderingen in het sociaal domein financieel kopje onder te gaan, maar ook hierbij heeft Raalte het huishoudboekje op orde. “We hebben daarvoor 4 miljoen apart gezet, waar we in de komende jaren een beroep op kunnen doen” vertelt Niens. “Wat de Wmo betreft hielden we de afgelopen jaren over. Daarmee maakten we de stijgingen in de kosten van het jeugdbeleid voor een deel weer goed. Wel zien we dat de kosten van de Wmo nu ook stijgen, waardoor het positieve resultaat op de Wmo minder wordt. We merken dat de kosten voor de jeugdhulp minder snel stijgen dan in andere gemeenten. Waar dat aan ligt? Ons beeld is dat er verhoudingsgewijs minder vaak een beroep op de jeugdzorg wordt gedaan dan in andere gemeenten. Maar dat kan natuurlijk veranderen als gevolg van de coronacrisis.”

De belasting en heffingen stijgen volgens jaar per huishouden van 731 naar 746 euro. Dit is een beperkte stijging waarbij uitsluitend de jaarlijkse prijs- en inflatiecorrectie is toegepast. Voor de afvalstoffenheffing is rekening gehouden met een korting van 10 euro op het basistarief.

Koersdocument

Met het oog op de langere termijn heeft de gemeente een coronakoersdocument opgesteld, waarin de rol die de gemeente wil spelen is uitgewerkt. Wethouder Frank Niens maakte tijdens het persgesprek van afgelopen donderdag wel duidelijk dat in verband met de coronacrisis de druk op de gemeente toeneemt. Steeds meer maatschappelijke instanties melden zich met financiële problemen. Het koersdocument staat op de agenda van de gemeenteraad op 29 oktober. De begroting wordt op 10 november behandeld in een openbare raadsvergadering vanaf 14.00 uur. De vergaderingen van de gemeenteraad zijn zonder publiek, maar worden live uitgezonden via staging2.raalte.notubiz.nl/live.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.