Sallands Cross Circuit afgelast

Organisatie: ‘We kunnen de veiligheid en gezondheid niet voldoende waarborgen’RAALTE – De negentiende editie van het Sallands Cross Circuit, die in november van start zou gaan, is afgelast. Stichting Sallands Cross Circuit heeft daartoe om de welbekende redenen besloten. “Het uitgangspunt van het landelijke beleid is om zo weinig mogelijk groepen mensen bij elkaar te brengen. Wie zijn wij dan om dat juist wel te doen? Bovendien, een crossloop die op zo veel punten moet worden aangepast, verliest ook zijn charme”, vertellen André Duteweert en Marja Eilert, respectievelijk voorzitter en secretaris van Stichting Sallands Cross Circuit.

Dit jaar zouden tien crosslopen in Salland meedoen onder de vlag van het algemene klassement van het Sallands Cross Circuit. Negen van de tien hebben volgens André en Marja besloten om hun loop af te gelasten. Het gaat om de crosslopen in Raalte, Mariënheem, Luttenberg, Hoonhorst, Nieuw Heeten, Heeten, Broekland, Lettele en Olst. Alleen Haarle probeert het op eigen houtje. Wel met de nodige voorbehouden. “En dat is ook prima”, stellen André en Marja. “Bij hen maakt de loop ook deel uit van een heel weekend in het teken van hardlopen. En zij beslissen ook pas op het allerlaatste moment of het doorgaat of niet.”
Doorgaans evalueren het Sallands Cross Circuit en de organisaties van de plaatselijke lopen ergens in het voorjaar het afgelopen seizoen. Daarbij wordt ook vooruitgekeken op het komende. “Toen we dat dit jaar deden, waren de maatregelen al in gegaan”, vertelt André. “We besloten om met elkaar in gesprek te blijven en ondertussen alle ontwikkelingen af te wachten. We zijn ook in gesprek gegaan met de gemeenten Raalte en Deventer. En natuurlijk hebben we de richtlijnen van de Atletiekunie bekeken. Uiteindelijk hebben we besloten dat we de veiligheid en de gezondheid van vrijwilligers, deelnemers, publiek en organisaties niet voldoende kunnen waarborgen.”
En dan zijn er ook nog de nodige praktische bezwaren. Marja: “Kijk naar de richtlijnen van de Atletiekunie. Je mag de lopers geen drinken geven en ook voor bijvoorbeeld kleedkamers en douches zijn er strenge richtlijnen. Je mag maximaal 250 man publiek. Je komt te zitten met het uitgeven van de startnummers. Daginschrijving kan niet meer…” André: “Welke beleving kun je een loper dan nog bieden? Hoe gaat het met de start? Laat je verschillende groepen om de vijftien seconden of halve minuut starten? Zo is het wedstrijdelement weg.” Marja: “Het Sallands Cross Circuit is ook een beetje een reünie. Na afloop even napraten zou niet meer kunnen. De lopers zouden direct naar huis moeten. Is het dan nog wel leuk?”

Alternatief

Het Sallands Cross Circuit heeft na de eerste jaren, toen hardlopen in korte tijd enorm aan populariteit won, inmiddels een stabiel aantal deelnemers: per circuit doorgaans tussen de vijf- en zesduizend starts. André: “We voorzien in een behoefte. Het is onze visie als stichting dat we mensen in beweging willen krijgen. Daarom bieden we dit jaar wel een soort alternatief aan: een aantal looproutes, sowieso drie, die je vanaf begin november kunt downloaden via onze site. We proberen de routes zo mooi mogelijk te maken en proberen originaliteit te bieden. Een van de routes gaat bijvoorbeeld over landgoed Schoonheten; bij de Portlanderdijk. We roepen de lopers op om de beleving met de aangeboden routes vooral te delen met anderen, zodat we elkaar blijven inspireren en motiveren om in beweging te blijven.”
Zie verder staging2.sallandscrosscircuit.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.