Raalte viert Vrijheid heft zich na planten vrijheidsboom op

Situatie rondom corona te onzeker; Hans Groen werkt aan eigen bevrijdingsconcert

RAALTE – Stichting Raalte viert Vrijheid stopt er mee. De allerlaatste activiteit is het planten van een speciale ‘Vrijheidsboom’ in park de Drostenkamp in het najaar. De vele geplande activiteiten die dit voorjaar stonden gepland, moesten zoals bekend door corona afgelast worden. Hans Groen, verantwoordelijk voor de organisatie van het afgelaste openluchtconcert op 5 mei bij de Kruisverheffing gaat op eigen kracht verder. Hij wil op 5 mei volgend jaar onder de werknaam ’75 plus 1’ een aangepast concert organiseren in het Hoftheater.

De keuze om de stichting op te heffen, was moeilijk, zo laat het bestuur in een toelichting weten. “Als organisatie hebben wij onze best gedaan en meermaals gekeken naar mogelijke alternatieven wat betreft andere datums en vormen van uitvoering. Die werden steeds achterhaald door nieuwe ontwikkelingen en de daaraan verbonden voorwaarden, regels, veranderingen of aanpassingen en verplichtingen. Het was hollen en dan weer stilstaan, stoppen en dan weer opstarten met steeds de onzekerheid van niet weten hoe het een en ander zich ontwikkelt. In de vorm en opzet zoals oorspronkelijk bedacht, was het onhaalbaar om onze plannen te kunnen uitvoeren. Corona is er nog en er is geen zicht op verbetering.”

Zo is er bijvoorbeeld overwogen om dit najaar een kleinschaliger concert in het Hoftheater te organiseren ter vervanging van het grote openluchtconcert dat op 5 mei jl. gepland stond bij de Kruisverheffing. Dat bleek organisatorisch moeilijk te zijn, zeker nu de coronamaatregelen onlangs verscherpt zijn. Richting de sponsors en andere geldschieters vindt de stichting het correct om er nu officieel een punt achter te zetten en de zaken financieel netjes af te handelen. Bij veel sponsors is de situatie door corona sinds maart ook volledig veranderd, zo is duidelijk geworden afgelopen tijd. Ook toegezegde subsidies zijn ingetrokken of verlaagd toen het programma in april en mei niet kon doorgaan.

‘Ontzettend jammer’

“Met dit besluit doen we recht aan ons motto: eenheid, verbondenheid, samenwerking en gemeenschapszin. We hebben alle sponsoren een bericht gestuurd dat hun bijdrage terug gestort zal worden. Nadat we alles netjes hebben afgerond zullen we tevens de Stichting officieel opheffen.”

Het bestuur is heel blij met de grote medewerking van heel veel mensen, instanties en bedrijven in Raalte. “Samen hadden we met groot enthousiasme, passie, plezier en met veel inzet een onvergetelijk, eenmalig en uniek evenement voor alle inwoners willen neerzetten. Het is ontzettend jammer dat we de uitkomst van ieders inspanningen niet samen hebben kunnen ervaren.”
De laatste officiële activiteit dit jaar wordt het planten van een bevrijdingsboom in de Drostenkamp met een herdenkingsplaat en daarbij waarschijnlijk een bankje. Hiervoor heeft de gemeente Raalte inmiddels toestemming gegeven. De precieze datum daarvan is nog niet bekend.

Publiek

Hans Groen, verantwoordelijk voor het grote bevrijdingsconcert dat op 5 mei dit jaar in de openlucht plaats had moeten vinden bij de Kruisverheffing gaat nu op eigen kracht verder. “Dat zal op 5 mei volgend jaar in het Hoftheater zijn. Hoeveel publiek dan welkom is, honderd of driehonderd bezoekers, hangt uiteraard af van de situatie tegen die tijd. Dat geldt ook voor het aantal leden van het Orkest over de IJssel op het podium. Mogelijk dat we kiezen voor een kleinere uitvoering met bijvoorbeeld minder professionele muzikanten en meer eigen talent uit Raalte. Dat talent is er namelijk genoeg. Het beschikbare budget zal waarschijnlijk wel lager zijn.”

Volgens Groen ligt het draaiboek van 5 mei jl. klaar qua muziek en de bijzondere verhalen die tussen de verschillende nummers door zullen worden verteld. “Bovendien was er een speciale compositie gemaakt voor deze gelegenheid. Een mooi orkestraal, bombastisch en instrumentaal nummer getiteld ‘75’. Volgend jaar zal die titel wel aangepast worden. Ik hoop tegen die tijd op veel steun en medewerking, bijvoorbeeld ook van de gemeente Raalte.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.