Raalte trekt miljoen euro uit voor coronagevolgen

Geld voor ondersteuning kwetsbare inwoners, verenigingen, dorpshuizen, evenementen, bedrijven en innovatieRAALTE – De gemeente Raalte reserveert voor de rest van dit jaar 500.000 euro om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Voor 2021 is nog eens eenzelfde bedragvrij gemaakt. In het afgelopen donderdag gepresenteerde Koersdocument Coronacrisis benoemt de gemeente een groot aantal doelen voor het geld. In grote lijnen moeten cruciale elementen en structuren in de samenleving overeind blijven.

Ten eerste wil de gemeente daartoe extra investeren in aandacht voor en ondersteuning aan kwetsbare inwoners en mantelzorgers. “Omdat we ons beseffen dat zij door deze crisis vaak nog kwetsbaarder worden.” Het is de bedoeling om nieuwe groepen snel in beeld te brengen. De gemeente wil verder ook extra steun voor het verenigingsleven (sport, cultuur) en dorpshuizen/MFA’s; evenementen die ‘diepgeworteld zijn in de samenleving’; ZZP’ers en bedrijven in met name de hardst getroffen sectoren; innovatie en de nieuwe werklozen (in samenwerking met het UWV). Daarnaast worden investeringen waar mogelijk naar voren gehaald en zet de gemeente bestaande investeringsplannen door.
Echt concreet is de verdere invulling op dit moment nog niet, dat geeft wethouder Gerria Toeter zelf ook toe. “We gaan hiermee van crisis naar marathon, van snelle noodmaatregelen naar de langere termijn. In het begin was het vooral ‘wat nu?’ Nu we alles een beetje in beeld hebben, kunnen we vooruit kijken. Wat komt er nu nog op ons af? Welke organisaties worden al geholpen door het rijk, welke niet? Toen we het koersdocument dinsdag met het college bespraken, waren net de nieuwe maatregelen van kracht. Het verandert ook nog steeds. Dit is dus niet in beton gegoten.” Wel stelt ze het belangrijk te vinden dat ‘slachtoffers’ van de coronacrisis, zoals inwoners die hun vaste lasten niet meer kunnen betalen en/of in de schulden dreigen te komen, zich snel melden bij de gemeente. “Als je financieel in zwaar weer belandt, trek dan snel aan de bel, wacht niet tot het water je aan de lippen staat.”
Een van de uitgangspunten van het coronabeleid wordt handelen op basis van vertrouwen. “Wij vertrouwen erop dat onze inwoners, bedrijven en organisaties naar eer en geweten handelen en vanuit moreel besef omgaan met de geboden ondersteuningsmaatregelen. We vinden het belangrijk dat dit vertrouwen wederkerig is”, zo schrijft de gemeente. Raalte stelt echter ook niet teveel van de samenleving te willen overnemen. Ook met het oog op de eigen verantwoordelijkheid en het noaberschap. Verder zal het beleid vooral neerkomen op maatwerk. Het is de bedoeling om daartoe soms ambtenaren tijdelijk vrij te plannen van hun reguliere werkzaamheden. Ook extra capaciteit is een optie.

Vragen

Aanvragen van organisaties (verenigingen en bedrijven) voor financiële steun worden eerst getoetst aan de hand van drie vragen. Ten eerste wil de gemeente weten of de organisatie al gebruik heeft gemaakt van steun van het Rijk en de provincie (denk aan TOZO, NOW of regelingen voor de culturele sector). Ten tweede wil de gemeente weten of de leden en/of de achterban al gevraagd zijn om ondersteuning. Ten derde vraagt de gemeente of de organisatie al actie heeft ondernomen om de inkomstenderving of de extra kosten op een andere manier op te vangen. Is het antwoord op één van deze vragen ‘nee’ dan wordt de organisatie eerst gevraagd om daarin actie te ondernemen. “Aankloppen bij de gemeente om financiële steun beschouwen wij als één van de laatste opties. Eén van onze uitgangspunten is immers ‘we ondersteunen en denken mee, maar nemen niet over’.”
De gemeente is niet van plan om bedrijven met alleen maar winstoogmerk te ondersteunen. Ook organisaties die niet direct in levensgevaar zijn door de coronacrisis hoeven niet op steun te rekenen. De gemeente verwacht dan dat zij een beroep doen op de eigen reserves. Ook wordt gekeken naar de toekomstbestendigheid van de organisatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.