Provincie: ‘Stikstofpuzzel is nog niet gelegd’

ZWOLLE – Het kabinet heeft een fors pakket aan maatregelen gepresenteerd om de stikstofuitstoot te verminderen en de natuur te versterken. De provincie Overijssel ziet samen met andere provincies het wetsvoorstel als een belangrijke mijlpaal, maar is ook van mening dat de aanpak van het kabinet nog te weinig stikstofvermindering oplevert. “Wij zijn er nog niet”, stelt gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher.

Het huidige pakket van maatregelen is omvangrijk, maar biedt zoals het er nu naar uitziet tot 2030 nog onvoldoende perspectief voor economische ontwikkeling en woningbouw in veel gebieden. De provincies pleiten daarom voor een aanvullend pakket aan bronmaatregelen. Ten Bolscher vindt dat daarbij ook buiten de agrarische sector naar mogelijkheden moet worden gezocht. Hij denkt bijvoorbeeld aan de zee- en binnenvaart en de industrie. “Bij voorkeur door ondernemers met subsidies of fiscale voordelen te stimuleren om innovatieve emissiebeperkende maatregelen te nemen. Het mes snijdt dan aan twee kanten: verduurzaming van bedrijven en stikstofreductie.”
Een struikelblok voor een structurele oplossing van het stikstofprobleem is de legalisering van situaties die onder de PAS ter goeder trouw zijn ontstaan, maar door de Raad van State uitspraak illegaal zijn geworden. Het bieden van zekerheid over deze zogenoemde meldingen, biedt sectoren, waaronder de landbouw en de industrie de mogelijkheid stappen vooruit te zetten. Provincies zijn dan ook van mening dat de meldingen en andere oude PAS-problemen met voorrang door het Rijk moeten worden opgelost.

Speelruimte

Om de stikstofpuzzel te leggen, is er speelruimte nodig om de schaarse stikstofruimte zorgvuldig te verdelen. De provincies gaan daarvoor in samenwerking met het Rijk een nieuw hulpmiddel inzetten. Het is een administratief systeem om ruimte die vrijkomt vast te leggen. In eerste instantie gaat dat om vrijgemaakte ruimte door onder meer opgekochte bedrijven, andere maatregelen die provincies nemen en ruimte die vrijvalt bij extern salderen waar provincies bij betrokken zijn. Deze ruimte kunnen provincies in een later stadium (naar verwachting voorjaar 2021) weer gebiedsgericht uitgeven voor economische en maatschappelijke ontwikkeling. Ook wordt onderzocht hoe vrijgevallen ruimte van bedrijven kan worden opgevangen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.