PB’s langs N35 willen actie

Gezamenlijke brief aan minister: ‘We vinden dat er genoeg gestudeerd en gepraat is’

REGIO – De PB’s van Laag Zuthem, Heino, Mariënheem, Hoonhorst en Haarle hebben vorige week in een brief aan minister Van Nieuwenhuizen (Verkeer en Waterstaat) opnieuw hun zorgen geuit over de gebrekkige voortgang van de plannen aangaande de N35. In hun brief vragen ze aan de minister om na 25 jaar van praten prioriteit te geven aan de plannen. “Voor de veiligheid, voor de leefbaarheid, voor de doorstroming, voor de economie én om de reeds gedane investeringen te laten renderen”, zo stellen de PB’s.

Daarnaast hebben de PB’s ook op vijf plaatsen spandoeken geplaatst naast de weg. Daarop stellen ze in blijde verwachting te zijn (van de aanpak van de N35). Op sommige doeken is ook sprake van Cora en Bert. Even voor de duidelijkheid: die Bert is gedeputeerde Bert Boerman; Cora is minister Cora van Nieuwenhuizen. “We vinden dat er genoeg gestudeerd en gepraat is”, zo schrijven de PB’s in de brief. “We verwachten met z’n allen dat er nu wordt doorgepakt en de verdubbeling van de N35 op de MIRT- lijst (het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte & Transport, red.) wordt geplaatst, waarna de planvorming wordt gestart.”

De PB’s herinneren de minister eraan dat ze twee jaar geleden samen met het bedrijfsleven en belangenorganisaties een petitie aangeboden hebben aan de vaste commissie Infrastructuur en Waterstaat met de vraag om werk van de N35 te maken. “Langer uitstel achten we niet verantwoord en verstandig. Ieder is ervan overtuigd dat een opwaardering naar een 2×2 verbinding over het gehele tracé noodzakelijk is, waarmee uitvoering wordt gegeven aan de Marsroute. Nu is het moment, er is al veel geld afkomstig uit deze regio’s als cofinanciering toegezegd, dit is te gebruiken om de financiering veilig te stellen.”

“De tracés in de regio Enschede en rond Zwolle zijn inmiddels volledig uitgevoerd. Het kan toch niet zo zijn dat dit laatste deel nog jaren op zich laat wachten, dit zou volkomen onlogisch zijn. Nu investeren in het tussengedeelte verhoogt het rendement van eerdere investeringen en is een enorme boost voor het welzijn van de inwoners en de economie. Dit past in bij een investerende overheid, die het fundament wil leggen voor ontwikkelingsmogelijkheden.”

Leefklimaat

De PB’s wijzen in hun brief ook op de veranderende verhouding tussen de Randstad en het oosten van het land. “De Randstad is vol, ruimte creëren wordt steeds moeilijker en gaat ten koste van het leefklimaat. Inwoners, bedrijven en overheden ontdekken het oosten van Nederland als een mooi leefbaar alternatief. De migratiecijfers veranderen van negatieve naar positieve migratiesaldo’s. Een goede infrastructuur via spoor en weg is een basisvoorwaarde.”

“Intussen nemen de verkeersonveiligheid en overlast toe. De verkeersdeelnemers en inwoners van het gebied worden daar dagelijks mee geconfronteerd. Files, kruispunten die gevaarlijk zijn, wachttijden om op de weg te komen, steeds meer sluipverkeer, ongevallen en dat zal de komende tijd alleen maar toenemen. Ook is de N35 de laatste rijksweg in Nederland die midden door een dorp loopt (Mariënheem). De reeds voorgenomen veiligheidsmaatregelen zullen niet afdoende zijn. De miljoenen die daarmee gemoeid zijn moeten duurzaam geïnvesteerd worden in een bestendige oplossing. De echte oplossing qua doorstroming, bereikbaarheid en veiligheid, is de verdubbeling van de N35 naar 2×2-baans met 100 km/h.”

Manifest

Na de actie van de PB’s heeft ook het bedrijfsleven opnieuw aan de bel getrokken in Den Haag. MKB-Nederland Midden, VNO-NCW Midden, TLN, EVOFenedex, MKB Regio Zwolle, Bouwend Nederland, Parkmanagement ’t Lochter, Industriële Club Dalfsen, Port of Zwolle, Port of Twente, Kring Raalter Werkgevers, Werkgeverskring Wierden, IKT en Ondernemersclub Marslanden hebben een manifest ondertekend waarin opnieuw opgeroepen wordt tot actie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.