Natuurbericht: Retourtje Zalk

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. Vanmorgen gaan we verder langs de prachtige IJssel en zien we opnieuw waarom elke wandeling de moeite meer dan waard is

Daarginds op het land staat een trekker met cyclomaaier. Na het melken zal de boer een vrachtje gras bij elkaar maaien voor zijn koeien in de loopstal. Honderd spreeuwen zitten op het draad naast de hoogspanningsmast en daaronder staat als een standbeeld op het kale maisveld een spierwitte grote zilverreiger.

Ik loop de IJsseldijk op en langs het pad staat het bord ‘Welkom in de Vreuderijkerwaard’ Iets verderop ligt tegen de dijk een schoolbord klaar met daarop een fraai getekend ijsje en ook de tekst ‘Vers schepijs’. Het ligt klaar om bij de eerste hoogwatergolf weg te drijven.

Beneden langs de nieuw gegraven twee kilometer lange nevengeul is het een komen en gaan van trekkende vogels en duizenden ganzen. Heen en weer, heen en weer, de hele dag door. Straks bij hoog water is deze geul een extra bescherming voor Zwolle en Kampen doordat het vele water richting IJsselmeer nu beter afgevoerd kan worden.

Tussen de nevengeul en de IJssel grazen zo’n 40 Herefords runderen. Deze mooie roodgekleurde beesten zijn makkelijk te herkennen aan de witte kop en nekstreep. En kijk daarachter, aan de overkant ligt het prachtige dorp Zalk. Het dorp kent vele mooie plekjes zoals de historische kern met de oude Romaanse kerk en kerkplein. Ook de stokoude korenmolen is een lust voor het oog.

Maar eens even kijken dan. Hier bij het theehuisje ligt het Zalker veer. Het is 10 uur en dus gaat-ie varen. “Retourtje Zalk asjeblieft”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.