Natuurbericht: Het wordt steeds mooier

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. Vanmorgen gaan we verder langs de prachtige IJssel en zien we opnieuw waarom elke wandeling de moeite meer dan waard is

Hier bij de Eilandbrug zet ik de auto aan de kant. Eerst maar even naar de IJsseloever. Vanaf een aangespoelde deur kijk ik onder de brug door en zie ik al waar de IJssel zich opsplitst in het Kattendiep en het Keteldiep. En daarachter in de verte ligt de Noordoostpolder al.

Een buizerd laat zich mooi fotograferen in de hoogspanningsmast. En nu pas zie ik wat hij in het vizier heeft. Het is een tamme ontsnapte fazant. Met zijn bruin gevlekte veren, zwarte kraag en een witte scalp een aparte verschijning op het rustige Kampereiland. En daar gaat een slechtvalk op de hoge brugpijler zitten. En ook dat heeft een reden want daarginder zitten minstens 500 wulpen te foerageren. Wat is dat mooi! De regenwulp is de kleinere en noordelijker tegenhanger van onze wulp en is een doortrekker in voor- en najaar. Erg mooi om te zien.

Wat is het hier toch hartstikke mooi. Schepen hoog of diep door het water. Al die watervogels, ganzen, zwanen, kieviten, spreeuwen, rietgorzen, witte kwikstaarten, torenvalkjes, noem maar op. Het is niet voor niets een Natura200 gebied.

En kijk, daar heb je Stephan een waterschapper die de dijken controleert op kwetsbare plekken. Sjouwend en met een geoefend oog speurt hij het hele dijklichaam af. Voor de hoogwaterperiode moet de dijk in goede conditie zijn.

Voor ik bij de balgstuw ben ga ik nog even kijken vanaf de uitkijktoren. Vanaf deze observatietoren heb ik vorig jaar de zeearend kunnen spotten. En ja hoor, daar is er eentje! De grote ‘vliegende deur’ met een spanwijdte van wel 2,5 meter zit in de toppen van de oude nestboom. Hoe mooi wil je het hebben. Nog even langs de balgstuw en dan hebben we weer een topwandeling gehad. Mooi man!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.