Minibosjes voor microklimaten

Salland Biodivers gaat zorgen voor reliëf en vijvers in Broekland en omgeving

BROEKLAND/WESEPE – Het project Salland Biodivers is vorige week dinsdag officieel van start gegaan. Op het land van Toby en Loes de Haan in het buitengebied tussen Broekland en Wesepe werd een (deels) omwalde kikkerpoel gegraven. Het doel: de bevordering van de biodiversiteit. Het is de bedoeling om op veertig plekken in Broekland en omstreken kleine stukken land af te graven en hellingen te creëren. “Daarmee zorg je voor microklimaten”, vertelt Guus Schutte, de kartrekker van het project. “Hoog-droog, laag-nat met verschillende vormen van vegetatie. Zon- schaduw, warm-koud, dat trekt allerlei dieren aan. Van insecten tot hazen.”

Salland Biodivers komt voort uit de werkgroep Heel Broekland Bloeit. Dit twee jaar geleden opgericht collectief van enthousiaste inwoners van Broekland en buitengebied (“binnen twee weken hadden we al vijftig leden”) probeert de biodiversiteit te vergroten. In 2019 werden daartoe al op verschillende stroken land (7.000 vierkante meter in totaal) bloemenmengsels gezaaid. “Vorig najaar zijn we opnieuw bij elkaar gaan zitten”, vertelt Guus (in zijn dagelijks leven hovenier). “Ten eerste hebben we toen de ambitie uitgesproken om dit jaar het dubbele aantal meters in te zaaien, maar ook zijn we gaan nadenken over de toekomst. Blijft het dan hierbij, was het een soort hype of gaan we hier nog jaren verder mee?”
Guus lanceerde vervolgens een nieuw idee: het creëren van minibosjes: kleine bosjes van bomen en struiken. “Dat noemen ze wereldwijd ook wel tiny forests, maar die naam is gepatenteerd. We hebben het dus maar over minibosjes. Met een of twee bomen en een paar struiken heb je er al een. Een beetje zoals de bosstruwelen die je hier vroeger overal had. Hoekjes in het land met een paar bomen. Die zijn echter in de jaren ‘60/’70 grotendeels ingelijfd door de landbouw.” Guus wilde het echter daar niet bij laten en koos nadrukkelijk ook voor reliëf. Met kunstmatige hoogteverschillen (afhankelijk van de hoogte van het grondwater afgegraven stukken grond of vijvers met daaromheen wallen met de bijbehorende beplanting) kun je namelijk nog veel meer biodiversiteit creëren. “Wat de vegetatie betreft kiezen we voor mens- en diervriendelijke beplanting. Bomen of struiken waarvan je kunt eten. Noten of bessen en bramen bijvoorbeeld. Met Heel Broekland Bloeit richtten we ons in eerste instantie op de bevordering van de bijenpopulatie, maar dit gaat dus wel een stapje verder. Je trekt er bijvoorbeeld ook kikkers en woelmuizen mee aan.” Toby (grappend): “Huh, wat, muizen? Ik geloof dat ik me toch wat beter had moeten inlezen…”

Subsidie

Onder de vlag van Heel Broekland Bloeit deed het project vervolgens mee aan een prijsvraag van het landelijke Innovatiefonds Samen voor Biodiversiteit. De inzet: twee geldprijzen van 25.000 euro. “In totaal namen 98 initiatieven deel. Wij waren één van de tien finalisten. De prijsuitreiking was afgelopen voorjaar. Helaas wonnen we niks. Er waren heel veel goede ideeën binnengekomen. Zoveel dat ze die middag nog een extra prijs van 15.000 euro uitreikten. Maar ook daarbij visten we achter het net. Ze waren echter wel heel enthousiast over ons idee en vroegen ons om mee te doen aan een subsidie-inschrijving.” Samen met Mireille Groot Koerkamp, een van de initatiefnemers van Heel Broekland Bloeit, schreef Guus vervolgens een nieuw projectplan. “Om volume te creëren, hebben we er ook andere plaatsen bij betrokken: Middel, Elshof en de Boerhaar bijvoorbeeld. Ook daar kunnen mensen aanhaken.” En hun nieuwe aanvraag werd zo’n maand geleden wel gehonoreerd. Salland Biodivers was één van de acht projecten (van de in totaal 130 aanvragen) die een bijdrage van 25.000 euro kreeg. Het project kon beginnen.

Kostenplaatje

In principe betaalt Salland Biodivers per ‘minibosje’ 700 euro (550 euro voor de afgraving; 150 euro voor de aanplant van de vegetatie, al dan niet gecombineerd met ‘stapelmuurtjes’ van snoeihout). Mochten de wensen extra groot zijn, wordt een extra bijdrage gevraagd van de grondeigenaar, die sowieso een eigen bijdrage van 100 euro betaalt. Inmiddels hebben 25 grondeigenaren zich aangemeld. Aanvankelijk was de maximumcapaciteit op 35 gesteld, maar gezien de eigen bijdrage, is dat maximum aantal inmiddels vergroot naar veertig. Er zijn dus nog enkele grondeigenaren welkom. Die kunnen zich melden bij Guus (contact@guusschuttehovenier.nl). Hij verwacht het project voor het overgrote deel voor het einde van het jaar af te ronden.

‘Mooi man!’

Toby ziet de werkzaamheden in zijn achtertuin ondertussen tevreden aan. “Loes is twee weken geleden naar een bijeenkomst over dit project geweest. Ze was al lid van Heel Broekland Bloeit. Dat ben je eigenlijk al als je je aansluit bij de appgroep. De connectie was er dus al. We hebben hier vervolgens heel bewust voor gekozen. We wonen hier nu zo’n jaar en het is hier best wel een kale vlakte. Je kijkt hier ver weg. Een soort kikkerpoel met een wal leek ons een mooi begin. Want we willen meer. We gaan meer bomen planten om ons huis wat meer terug in de natuur te brengen. De poel ligt nog een stukje van onze woning, dus wat er aan dieren komt, het is welkom. Mooi man! Misschien dat ik later in de kroeg wel eens zal klagen over brulkikkers of muizen, maar we zullen het wel zien. Hoe meer, hoe beter. En als geïnteresseerden hier eerst een kijkje willen nemen, zijn ze hartstikke welkom. Laat ze maar contact opnemen met Guus.”

Foto: Kartrekker Guus Schutte en Toby de Haan

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.