Meer koeien in de wei in Salland

RAALTE – Het aantal koeien in de wei blijft stijgen, zo blijkt uit de meest recente cijfers (van de voorlopige landbouwtelling over 2018) van het CBS. In 2018 liep 71 procent van de 1.6 miljoen melkkoeien in Nederland minimaal 120 dagen (en per dag minimaal 6 uur) in de wei.

De Sallandse gemeenten Raalte en Olst-Wijhe zitten duidelijk boven het landelijke gemiddelde. In Raalte liepen van de ruim 17.500 koeien (van 209 melkveehouders) er 13.700 buiten. Dat is een percentage van ruim 77 procent. In Olst-Wijhe (met 110 melkveebedrijven) konden van de bijna 10.500 koeien ongeveer 8.000 koeien de weide in. Dat is een percentage van ruim 76 procent. Een gemeente als Dalfsen (81,9 procent) scoorde net iets beter, maar onder meer Rijssen-Holten (71,6 procent), Deventer (74,5 procent) en Ommen (67,3 procent) zaten (iets) onder het percentage van Raalte en Olst-Wijhe.

In de jaren tussen 2010 en 2015 zakte het landelijke percentage weidegang nog van 74 naar 65 procent. In 2015 en 2016 bleef het gelijk waarna het in 2017 en 2018 weer steeg. Al in 2012 namen de leden van de NZO (Nederlandse Zuivel Organisatie) samen met landbouworganisatie LTO Nederland het initiatief voor een Convenant Weidegang. Dat convenant was een overeenkomst tussen meer dan tachtig partijen (bedrijven, overheid, maatschappelijke organisaties) om de dalende weidegang weer te verhogen. De zuivelindustrie heeft 120 dagen per jaar en dan minimaal 6 uur per dag als ondergrens gesteld aan melkveebedrijven met weidegang. Pas na een aantal jaren resulteerde dat dus in een groeiend percentage koeien in de wei.

Opmerkelijk

Gemiddeld stonden koeien in 2018 bijna 1650 uur in de wei, veel meer dan het vereiste minimum van 720 uur. Zowel de melkveehouderij in de hele provincie Overijssel als Gelderland doet het beter dan het landelijke gemiddelde. Dat is opmerkelijk omdat de gemiddelde kavelgrootte (inclusief het huiskavel rond de boerderij zelf) bij veehouderijen kleiner is dan bijvoorbeeld in Noord-Nederland. Weidegang wordt daardoor in de praktijk moeilijker door onder meer de grotere afstanden naar de verschillende percelen van een boerenbedrijf.

Grazende koeien in de wei kenmerken het Nederlandse landschap, zo stelt de NZO. De organisatie is daarom een groot voorstander van weidegang. Om dit te bevorderen stimuleert de zuivelindustrie dit actief door bijvoorbeeld weidemelkproducten in de markt te zetten en door een financiële stimulans van een kleine toeslag op de melkprijs voor melkveehouders.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.