Massaal wandelen in je eentje

.

Alternatieve Sallandse Wandelvierdaagse biedt vier bijzondere routes van 20 kilometer

(Advertorial)

RAALTE – De Sallandse Wandelvierdaagse (SW4D) leek aanvankelijk de coronadans te ontspringen, maar ook bij deze vierdaagse, die van 13 tot en met 16 oktober voor de dertiende keer gehouden zou worden, gooide het virus uiteindelijk roet in het eten. Het geboden alternatief lijkt vele wandelaars naar Salland te lokken. Met een wandelgids en stempelkaart kan de wandelaar op een zelfgekozen moment zijn of haar alternatieve SW4D volbrengen en de corona-medaille verzilveren.

Voormalig wandelgidsuitgever Maarten Metz uit Lierderholthuis werd naar de bekende windrichtingen van de Sallandse Wandelvierdaagse gestuurd om vier unieke routes van ongeveer 20 km uit te zetten. Daarbij schuwde hij de kruip-door-sluip-door-paadjes niet. Het spreiden van de massa bleek een buitenkans om de deelnemers aan de alternatieve Sallandse Wandelvierdaagse ook langs de meest intieme plekjes van deze regio te sturen en traditioneel te finishen op de Via Sallandia in Raalte. Daarnaast kan er in deze alternatieve variant afgeweken worden van de reguliere centrale start- en finishplaats. Infocentrum IJssel Den Nul met Brasserie Op Duur is een van die fijne plekjes als uitvalsbasis. Door de decentrale aanpak werd ook de actieradius vergroot waardoor de wandelaar wordt getrakteerd op ‘nieuwe’ Sallandse wandelpaden. In de gids worden per route verschillende bezienswaardigheden toegelicht en wordt de wandelaar getrakteerd op een sterk verhaal naar aanleiding van één van die kijkpunten.
De organisatie van de Sallandse Wandelvierdaagse kan jaarlijks bogen op het enthousiasme van heel veel plaatselijke vrijwilligers. Wat zeker bijdraagt aan het unieke karakter van het evenement. Ook nu werd er vanuit die hoek direct ingespeeld op de nieuwe situatie en werden er door de plaatselijke werklieden direct acht stempelposten getimmerd waar de wandelaar bij nacht- en ontij zijn/haar stempel kan halen. Om het virus uit het kastje te houden, zijn de posten uitgerust met reinigingsspray en de wandelaar kan zijn commentaar kwijt in een schriftje. Van alles straalt de Sallandse degelijkheid en gezelligheid af.

Medaille

Wie de wandelgids bestelt krijgt ook direct een medaille opgestuurd. Deze medaille – in de vorm van het coronavirus – mag met gepaste trots opgespeld worden bij het zetten van het laatste stempel en is direct ook een unieke herinnering aan het wandelen tijdens coronatijden. Daarnaast maakt de bezitter van een volle stempelkaart ook nog eens kans op een aantal leuke Sallandse wandelprijzen. Tot 1 mei 2021 kun je deelnemen aan de dertiende alternatieve SW4D (zolang de voorraad strekt). Meer informatie en aanmelden: sw4d.nl

Verslingerd

Bij de VVV’s en de Tourist Info’s in Salland is bovendien de Wandelkaart Salland te koop met het complete wandelnetwerk vanaf de IJssel in het westen tot en met de Sallandse Heuvelrug in het Oosten. Daarop is een overzicht te vinden van de startpunten, routes, praktische informatie, bezienswaardigheden, streekinformatie en tips. Menig start- en eindpunt van de alternatieve Sallandse Wandelvierdaagse is hierin opgenomen. Zo treft men er het Wandelhotel De Zwaan, waar menig SW4D-deelnemer neerstrijkt om verzorgd aan de start te kunnen verschijnen. Ook de verrassende horeca in de uiterwaarden van de IJssel, brasserie Op Duur en de Proeftuin van Salland in Olst zijn culinair zeer geschikt als uitvalsbasis voor een ferme wandeling door het Sallandse land

TIP: Kijk eens op sallandnatuurlijkgastvrij.nl

Voetenonderzoek

Tijdens de Sallandse Wandelvierdaagse van 2018 voerde een student van de opleiding Podotherapie van Saxion Hogeschool in samenwerking met het voetenlab van wandelschoenenexpert Nobach uit Olst een onderzoek uit naar de invloed van het wandelen van een vierdaagse op de grootte van de voeten. Uit 3D-scans bleek dat de invloed op de eerste en tweede dag nog meevalt, maar dat er op de derde en vierde dag een significante toename van lengte en breedte optrad. Voldoende om bij de aanschaf van wandelschoenen rekening mee te houden. Voor vragen over het onderzoek en deskundig advies kan men zich wenden tot Nobach in Olst.

Foto wandelaars: Stefan Kemper

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.