Leaderbijdrage voor NaoberLookaal en Iessel Cider

REGIO – Twee projecten in Salland krijgen een eenmalige Leaderbijdrage. Het gaat om 100.000 euro voor de nieuwbouw van buurthuis het NaoberLookaal in Loo Bathmen en 33.835 euro voor plannen van Iessel Cider. 50 procent van beide bedragen wordt gefinancierd door de EU; de andere helft in gelijke delen door de provincie en de gemeente Deventer.

Het NaoberLookaal in Loo Bathmen is 40 jaar oud en hard aan vervanging toe. Het buurthuis is voorheen altijd in eigendom geweest van gemeente Deventer. De gemeenschap van Loo wil een toekomstbestendig pand realiseren dat geschikt is voor rolstoelgebruikers. Loo neemt dit nieuwe pand zelf in eigendom en in beheer. Om kosten te besparen wordt het zoveel mogelijk gebouwd door vrijwilligers uit Loo. Wie zich wil aanmelden als vrijwilliger of belangstelling heeft voor Naober Obligaties kan terecht op de website staging2.naoberlookaal.nl.
Iessel Cider verwerkt het fruit van hoogstambomen in Salland sinds 2017 op kleinschalige wijze tot diverse ciders. Voor de verkoop heeft Iessel Cider een korte keten opgezet die de boomgaardeigenaren verbindt met regionale afzetpunten van streekproducten. Steeds meer boomgaardeigenaren doen mee en het volume groeit. De Leaderbijdrage wordt besteed aan nieuwe apparatuur om het ambachtelijke proces van cider maken verder te professionaliseren en arbeidstechnisch te verlichten. Ook worden nieuwe producten ontwikkeld en wordt de marketing van Iessel Ciders in de regio uitgebouwd en geprofessionaliseerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.