Lauk: Lezen en boeken

‘Schrijf eens even normaal, joh’, zo heet een recent boek van plaatsgenoten Rick Evers en Willem Verdaasdonk. Het tweetal geeft handvatten (en niet handvaten zoals je meestal hoort) om vlot en begrijpelijk te schrijven. Tegelijkertijd zag half Nederland hoe Arjen Lubach op tv beschreef hoe steeds meer jongeren moeite hebben met lezen en nooit een boek pakken.

Ik hoop dat Willem en Rick veel boeken verkopen en dat die gelezen worden, maar ik blijf pessimistisch. Ga eens rondsnuffelen op de sociale media, lees de reacties en dan zie je het taalgebruik achteruit hollen. En dat heeft niet te maken met dikke vingers en kleine toetsenborden op de mobiel of het oprukkende Engels, maar alles met een slechte taalbeheersing. Of begrijpelijk Nederlands niet belangrijk vinden; ‘As se ut maar begreipen tog?’

Bestuurders en politici beschikken over professionals die goed Nederlands schrijven. Helaas werkt dat niet als het om een discutabel of onbegrijpelijk beleid, plan of voorstel gaat. Dan krijg je zoiets als de gemeente Raalte die op Facebook schrijft dat ‘Wij hebben besloten om van het gas te gaan’. Waarna tientallen mensen reageren; ‘Hoezo, hebben WIJ dat besloten?’. Met hele rijen emoticons die staan voor boosheid, ergernis en irritatie.

Ikzelf ben al mijn hele leven lid van de bibliotheek; van die kleine katholieke bieb heel vroeger die alleen zondag na de H. Mis een uurtje open was (met boeken goedgekeurd door meneer pastoor persoonlijk) tot de moderne openbare bibliotheek. Tegenwoordig lees ik ook digitaal. Even wennen maar makkelijk en geen boetes voor te laat inleveren.

Ik vind het best dapper dat ik durf te schrijven dat ik lees. Ook vroeger was dat niet echt stoer tegenover je vrienden. Je was snel een sufferdje; ‘Laukie met z’n boekie in een hoekie’. Tegenwoordig ben je een leesnerd, maar die lage status van boeken lezen was er altijd wel. Dat wordt dus nog minder en minder. Ik heb daar een eigen theorie over. Vroeger kon je wegdromen in vreemde en spannende werelden als je Arendsoog, Winnetou of Pim Pandoer las. En later in de boeken van Jack Vance, Isaac Asimow, H.P. Lovecraft of ‘In de ban van de ring’ van Tolkien. De meeste bezoekers van ‘Lord of the Rings’ weten niet eens dat die gebaseerd zijn op een boek.

Tegenwoordig kun je met een beetje game veel makkelijker in de meest bijzondere werelden komen, compleet met kleur, beweging, geluiden en veel actie. Waar ook competitie bij komt; je kunt tientallen tegenstanders gewelddadig afschieten om op een hoger level te komen. Waarom zou je dan een saai boek met alleen maar woorden lezen? Ik vrees dat mijn pas geboren kleinzoons Daan en Lukas, als ze 18 jaar worden, tegen opa zullen zeggen: “Een echt boek? En dat gingen jullie zelf ophalen in een bibliotheek? Raar!”

Jazeker. En in jullie coronageboortejaar was het er zelfs zo ontzettend druk dat je verplicht een AH-winkelmandje voor de boeken moest gebruiken om binnen te mogen komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.