Ingezonden: Hans de Kort is weer eens niet blij

Enkele weken geleden stuurde Hans de Kort een opiniestuk in over het gifgebruik in Raalte. Deze werd -onder andere door deze site- niet geplaatst. Hans is dus niet blij en stuurde onderstaand artikel in.

In de landelijke pers/media wordt bij herhaling de teloorgang van onafhankelijke lokale/regionale informatievoorziening betreurd. Als voornaamste oorzaak wordt dan meestal geldgebrek genoemd. Dat zal zo zijn.

Onafhankelijke controle is echter noodzakelijk voor het goed functioneren van de lokale democratie, maar die controle lijkt bij ons volledig afwezig. Dit blijkt ook uit opmerkingen vanuit de politiek die het ontbreken van die controle niet is ontgaan. Waar politici vroeger als de dood waren voor de plaatselijke pers, houden ze er nu helemaal geen rekening meer mee. Waarom zouden ze ook?

Gelukkig hebben we nog inwoners die hun best doen die taak, voor zover dat in hun vermogen ligt, gedeeltelijk over te nemen en zij steken daarvoor hun nek uit. Meestal in de vorm van opiniestukken/ingezonden brieven.

Raaltenaren hebben echter nog maar één medium waarop deze alternatieve vorm van informatievoorziening – voor zover die zich binnen de grenzen van fatsoen beweegt, wordt geplaatst en dat is de site van Opinie in Salland.

In de Stentor lees je amper journalistieke stukken noch opiniestukken/ingezonden brieven over de Raalter politiek, en wat je wel leest, heeft meer weg van persberichten uit het gemeentehuis.

Datzelfde geldt ook enigszins voor Salland Centraal en het Weekblad voor Salland. Kenmerkend daarvoor was de recente afwijzing van een opiniestuk over een gênante raadsdiscussie betreffende het verbod op het gebruik van landbouwgif op gemeentelijke gronden. In essentie ging dat stuk echter over een discussie die werd gevoerd op basis van kennisgebrek en een hoge mate aan onwil bij de collegepartijen en voorzitter Dadema, alsmede de hen steunende partijen VVD en BurgerBelangen. De voorstanders van een gifverbod, te weten GroenLinks, PvdA, Lokaal Alternatief en D66, kregen daardoor geen poot aan de grond in hun goed onderbouwde poging dit verbod te bereiken.

Vanzelfsprekend hoeven lokale media geen ingezonden brieven en opiniestukken te plaatsen. Maar doe dan wel je best om zelf je lezers/lezeressen van, daar waar nodig, kritische informatie te voorzien. Anders getuigt het van grote journalistieke armoede.

Vanzelfsprekend stuur ik dit opiniestuk ook naar die media waarvan ik inmiddels aanneem dat ze het niet zullen plaatsen. Ik hoop echter dat ik me vergis.

Hans de Kort
Raalte

3 REACTIES

 1. Kenmerkend voor deze opinie is weer het hoge ‘Hans de Kort’ gehalte. Zijn wil is wet, hij wil bepalen wat pers moet schrijven of politiek moet doen.

  De genoemde discussie in de raad ging nergens over. Wethouder Wagenmans heeft netjes en goed onderbouwd de gestelde vragen geparreerd. De persoonlijke aanval in de opinie op burgemeester Dadema? Ook dat is zolangzamerhand een gewoonte geworden en is beschamend.

  Wat betreft de volgens hem geweigerde opinie: een redactie heeft de plicht haar lezers en de plaatselijke democratie in bescherming te nemen tegen pertinente onwaarheden, iets waar Opinie in Salland nog al moeite mee heeft. Gelukkig is dat een bubbel van alleen maar geitenwollensokkenbomenknuffelaars en politici en leest verder niemand dat.

  Als het aanmij had gelegen was dit nooit gepubliceerd. Maar ja, vrijheid van meningsuiting hé…

 2. Even los van de discussie in de raad – die heb ik niet meegemaakt – Hans heeft volkomen gelijk met zijn stelling dat de controlerende functie van de lokale media volledig is verdwenen. Zeker in een tijdperk waarin iedereen van alles lukraak op het internet kan ‘kwakken’, is dat een zeer ernstig gemis!

 3. GroenLinks, PvdA, D66 en Lokaal Alternatief hebben samen slechts 5 van de 25 zetels. Burgerbelangen, de grootste oppositiepartij, heeft gewoon meegestemd met de coalitie. Er is dus een breed gedragen besluit genomen in de volksvertegenwoordiging.

  Als voormalig inwoner van de gemeente Deventer heb ik ervaren dat een gifloze gemeente rampzalig is voor het groenbedrijf en de leefbaarheid in de wijken en dorpen zichtbaar achteruit gaat. In Raalte hebben we het goed voor elkaar.

  In deze tijd zijn de mogelijkheden om je mening te verkondigen ongekend. Talloze populaire social media platformen staan geheel kosteloos tot je beschikking. En natuurlijk kan je ook nog gewoon op je zeepkistje gaan staan op de markt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.