Ingezonden brief: Salland onafhankelijk

Raaltenaar Kees Huls is in de pen geklommen uit frustratie over de gebrekkige voortgang van de plannen aangaande de N35. Volgens Kees is het een idee om met enkele andere provincies waar Nedersaksisch wordt gesproken onafhankelijk van Nederland verder te gaan. Hij bedoelt het ongetwijfeld ook ook als provocatie.

Al het gesteggel over de opwaardering van de N35 heeft eens te meer duidelijk gemaakt dat Salland en alle noordoostelijke provincies achtergesteld worden bij de Randstad, waar Rijksinvesteringen ook omgerekend naar inwonertal nog niet een tiende bedragen van deze in de Randstad. Hetzelfde geldt voor de besteding van de inkomsten van de Motorrijtuigenbelasting. Als er dan toch geïnvesteerd wordt moeten de provincies en gemeenten hieraan buitenproportioneel bijdragen.

Het meest trieste voorbeeld van dit ‘koloniale’ beleid van Den Haag is natuurlijk de provincie Groningen, die tientallen jaren met hun gas enorm heeft bijgedragen aan de nationale economie van ons land, terwijl het daar amper iets voor terugkreeg. Sterker nog: De enorme schade die ontstond door de aardbevingen als gevolg van de gaswinning blijkt amper op te lossen en verloopt nog steeds schandalig, op koloniale wijze! We mogen concluderen dat er weinig sociale en economische binding is tussen de Randstad en het noordoosten.

Veel verstandiger zou zijn om tot een intensieve samenwerking te komen tussen de provincies waar Nedersaksisch gesproken wordt en die qua mentaliteit en dergelijke dicht bij elkaar staan. Dus de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel en (het Nedersaksische deel van?) Gelderland. Ook Fryslân, hoewel met hun eigen taal zou hier prima bijpassen.

Deze samenwerking, werktitel West- Saksen, kan zich dan losmaken van Nederland en een apart land binnen het Koninkrijk worden, zoals Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dit volgens het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden van 1954. Dit betekent dat West- Saksen een volledig eigen beleid kan voeren met eigen financiële middelen en dergelijke maar wel deel uit blijft maken van het Koninkrijk. Alleen voor defensie moet dan een jaarlijkse afdracht plaatsvinden aan het Rijk. Het inwonertal is circa 5 miljoen, zodat voldoende draagkracht aanwezig zal zijn. Economisch zal ook een voordeel zijn dat direct kan worden samengewerkt met onze Duitse buren die dichter bij ons staan dan de Randstad, in Neder-Saksen, Noord Rijn- Westfalen, Bremen en Hamburg waar nu nog redelijk veel hindernissen ervaren worden.

Dit zou ook passen in een goed functionerende EU, die alleen maar echt zal kunnen werken met regio’s in plaats van met landen. Denk daarbij aan oplossing van de huidige problemen van Spanje met Catalonië en Baskenland, België met Vlaanderen- Wallonië- Brussel maar ook aan Groot-Brittannië met Schotland en Noord Ierland.

Er moet nu gepeild geworden hoe de betrokken provincies hier tegenover staan en vervolgens zou een referendum hierover moeten plaatsvinden. Andere kansen om de achterstelling van deze provincies op te lossen zijn er niet meer!

Kees Huls
Raalte

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.